Belföld

Kivonul az iskolákból Orbán stratégiai partnere

Gyerek-vizespoharral(960x640)(1).jpg (vizespohár, gyerek, )
Gyerek-vizespoharral(960x640)(1).jpg (vizespohár, gyerek, )

Nem szállít az iskolai büféknek a Coca-Cola magas cukortartalmú üdítőt.

A lépés váratlannak tűnik, de csak arról van szó, hogy a cég teljesíteni akar egy csaknem egy éve hatályos népegészségügyi előírást – írja a Napi.hu. Az Emmi-rendelet szerint a szeszes ital és a dohányáru mellett a magas cukor- és sótartalmú termékek egy része sem forgalmazható az iskolákban. Az internetes lap szerint a szabály betartása, illetve ellenőrzése érdekében nem sok történt, komoly büntetésekre eddig nem volt példa.

Az amerikai italgyártó magyarországi lépése nem tekinthető egyedinek, az elmúlt napokban elterjedt hírek szerint az önkéntes korlátozásnak több más italgyártó is eleget tesz, annál is inkább, mert a büfék üzemeltetőinek lehetőségük van rá, hogy az egészségtelennek minősített termékeket nagykereskedőknél szerezzék be – és lényegében zavartalanul tovább árusítsák.

A Napi.hu szerint egyelőre bizonytalan, hogy a lépést követik-e az édességgyártók. Utóbbiak választékában is vannak ugyanis olyan termékek, amelyek a csipszadó hatálya alá esnek, egészségtelennek minősülnek. A Napi.hu az üdítőital-gyártó és édességekkel foglalkozó szakmai szövetségeket (Magyarországi Üdítőital- Gyümölcslé, és Ásványvízgyártók Szövetsége és a Magyar Édességgyártók Szövetsége) is megkereste, de további részleteket még nem tudott meg.

A Coca-Cola idén januárban először a cég történetében az elhízás veszélyeire, a túlsúlyosság elleni küzdelem fontosságára hívta fel vevői  figyelmét egy reklámban. A világ legnagyobb üdítőital-gyártója új kampányával arra reagált, hogy a kövérséget okozó cukortartalmú termékei lerövidítik az emberek életét. A tévés reklámok arra hívták fel a figyelmet, a Coke fontos szerepet játszhat a túlsúlyosság elleni küzdelemben.

Orbán Viktor a Coca-Cola gyárban, kattintson a képgalériáért!
Fotó: Neményi Márton

Tavaly nyáron személyesen Orbán Viktor adta át a Coca-Cola HBC Magyarország új gyártósorát Dunaharasztiban, ahol stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében a céggel. Akkor a kormányfő azt mondta, a kabinet új gazdasági modellt épít, amelynek a Coca-Cola a kedvezményezettjei közé fog tartozni.Orbán Viktor hangsúlyozta, ritkán fordul elő, hogy Magyarország szövetséget tud kötni egy olyan céggel, amelynek története legendává vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik