Belföld

Elkészült a Kossuth híd Győrben

Kedden adták át a Kossuth híd felújításának második ütemét, amelynek során a gyalogosok számára kijelölt járdakonzolt újították fel és szélesítették ki.

A beruházással kapcsolatban Somogyi Tivadar alpolgármester a városrész egyik önkormányzati képviselője elmondta, ez a híd egy fontos kapocs Révfalu és a Belváros között, ezért örömteli, hogy a korábbi kerékpáros oldali szélesítés után a gyalogos közlekedésre kijelölt oldal is megújulhatott, kényelmes áthaladást biztosítva a járókelőknek.

Fekete Dávid alpolgármester a terület másik önkormányzati képviselője hozzáfűzte, 2011-ben, a híd felújításának első ütemében a ma már kerékpárútként működő konzol felújítása és kiszélesítése történt meg, ez tette lehetővé a gyalogos és kerékpáros forgalom szétválasztását. „A mostani, gyalogos oldali fejlesztés a második ütem volt, de a jövőben tervezzük az aszfaltburkolat teljes felújítását, a dilatációs eszközök cseréjét, valamint a híd pályaszint feletti festését és egy korszerű, a megújuló Dunakapu térhez illeszkedő díszvilágítás kiépítését is.

Stanitz Tamás, a győri Útkezelő Szervezet helyettes vezetője kifejtette, a Belvárost Révfaluval összekötő híd 1928-ban épült, 1950-ben pedig újjáépült. A Kossuth-híd 1982-ben esett át nagyfelújításon, ezt követően a győri Útkezelő Szervezet 2006-ban végzett részleges korrózióvédelmi és sóvédelmi, festési munkálatokat. A híd fővizsgálata kimutatta, hogy a konzolok felújítása, a járdaburkolatok cseréje szükségessé vált, ez egyben lehetőséget adott a járdafelület 40 centiméteres szélesítésére is.

A felújítás alatt elbontották a járdaburkolatot, a vasbeton járdalemezt, valamint a gyalogjárda hossztartóit a korláttal együtt. A járdafelület elbontása után lehetett felmérni, hogy a megmaradó acél tartószerkezeteket milyen mértékben kell megerősíteni. Az új, 2,4 méter széles – azaz közel fél méterrel szélesebb – vasbeton konzolra védőbevonat került, majd a régi hídkorlátot új szabvány szerinti pálcasűrítés és magasítás után helyezték vissza.

Elkészült a felújított acélszerkezetek korrózióvédelme, valamint a csatlakozó betonfelületek javítása és felületvédelme a hídszerkezet alsó részén is. A 126 millió forint értékű beruházás kivitelezője a Bara-Doro Kft. volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik