Belföld

Elkészült a Kossuth híd Győrben

24.hu
24.hu

2013. 10. 01. 11:53

Kedden adták át a Kossuth híd felújításának második ütemét, amelynek során a gyalogosok számára kijelölt járdakonzolt újították fel és szélesítették ki.

A beruházással kapcsolatban Somogyi Tivadar alpolgármester a városrész egyik önkormányzati képviselője elmondta, ez a híd egy fontos kapocs Révfalu és a Belváros között, ezért örömteli, hogy a korábbi kerékpáros oldali szélesítés után a gyalogos közlekedésre kijelölt oldal is megújulhatott, kényelmes áthaladást biztosítva a járókelőknek.

Fekete Dávid alpolgármester a terület másik önkormányzati képviselője hozzáfűzte, 2011-ben, a híd felújításának első ütemében a ma már kerékpárútként működő konzol felújítása és kiszélesítése történt meg, ez tette lehetővé a gyalogos és kerékpáros forgalom szétválasztását. „A mostani, gyalogos oldali fejlesztés a második ütem volt, de a jövőben tervezzük az aszfaltburkolat teljes felújítását, a dilatációs eszközök cseréjét, valamint a híd pályaszint feletti festését és egy korszerű, a megújuló Dunakapu térhez illeszkedő díszvilágítás kiépítését is.

Stanitz Tamás, a győri Útkezelő Szervezet helyettes vezetője kifejtette, a Belvárost Révfaluval összekötő híd 1928-ban épült, 1950-ben pedig újjáépült. A Kossuth-híd 1982-ben esett át nagyfelújításon, ezt követően a győri Útkezelő Szervezet 2006-ban végzett részleges korrózióvédelmi és sóvédelmi, festési munkálatokat. A híd fővizsgálata kimutatta, hogy a konzolok felújítása, a járdaburkolatok cseréje szükségessé vált, ez egyben lehetőséget adott a járdafelület 40 centiméteres szélesítésére is.

A felújítás alatt elbontották a járdaburkolatot, a vasbeton járdalemezt, valamint a gyalogjárda hossztartóit a korláttal együtt. A járdafelület elbontása után lehetett felmérni, hogy a megmaradó acél tartószerkezeteket milyen mértékben kell megerősíteni. Az új, 2,4 méter széles – azaz közel fél méterrel szélesebb – vasbeton konzolra védőbevonat került, majd a régi hídkorlátot új szabvány szerinti pálcasűrítés és magasítás után helyezték vissza.

Elkészült a felújított acélszerkezetek korrózióvédelme, valamint a csatlakozó betonfelületek javítása és felületvédelme a hídszerkezet alsó részén is. A 126 millió forint értékű beruházás kivitelezője a Bara-Doro Kft. volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.