Belföld

A Dél-Alföld Romániához képest is leszakadóban

Több mutató alapján is kedvezőbb a romániai Vest régió helyzete a Dél-Alföldénél

– A romániai Vest régió gazdasági fejlődése felzárkózó irányú, míg a Dél-Alföld fokozatosan leszakadó pályán mozog – közölte a Román Nemzeti Statisztikai Hivatal Temes Megyei Igazgatóságának vezetője kedden Szegeden.

Sorin Belea, a két ország statisztikai hivatalainak regionális igazgatóságai által készített, a 2008-2011-es időszakot vizsgáló tanulmányt ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a bruttó hazai termék (GDP) nagysága és fajlagos mutatója alapján a romániai régió kedvezőbb képet mutat.

2010-ben az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson jegyzett értéke alapján az Európai Unió 268 régiójának rangsorában a Vest régió a 245. helyen, a Dél-Alföld a 254. helyen állt. Az egy lakosra jutó GDP értéke a magyar oldalon 6300 euró volt, a romániai térségben 300 euróval több. Ezekkel a mutatókkal az – Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megyét magában foglaló – Vest régió Románia második, a Dél-Alföld Magyarország ötödik legfejlettebb régiója – tudatta a szakember.

2005 és 2010 között az egy lakosra jutó GDP a Vest régióban több mint másfélszeresére emelkedett, a Dél-Alföldön pedig gyakorlatilag stagnált. A munkaerő-piaci helyzet is kedvezőbben alakult a temesvári központú romániai régióban, itt a munkanélküliség 6 százalék körüli, míg a Dél-Alföldön megközelíti a 11 százalékot – közölte az igazgató.Kocsis-Nagy Zsolt, a statisztikai hivatal szegedi főosztályának vezetője kiemelte ugyanakkor, hogy a Dél-Alföldön lakók életesélyei jobbak a határ túlsó oldalán élőkhöz viszonyítva. A férfiak 70,7 éves és a nők 77,7 éves várható élettartama egyaránt 11 hónappal kedvezőbb a Dél-Alföldön, mint a Vest régióban.

A szakember elmondta, a regionális statisztikai szervezetek együttműködését a jövőben ki szeretnék bővíteni a Vajdasággal. A konkrét tervek között szerepel többek között egy „határ menti sokszínűség vizsgálat”, amely a nemzeti kisebbségek helyzetét, gazdasági aktivitását, gyermekvállalási kedvét elemezné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik