Belföld

Szent István-szobor Gyergyószentmiklósra

szenti istván szobor (szenti istván szobor)
szenti istván szobor (szenti istván szobor)

Az 1944-ben elesett magyar katonák emlékét hét évtizede őrzők tiszteletére állítanak szobrot.

Összefogással Szent István-szobrot állítanak a Gyergyószentmiklós határában 1944-ben elesett magyar katonák emlékét hét évtizede őrzők tiszteletére. A szobor elkészült, szombaton a Civil Napon, vasárnap pedig a pákozdi csata évfordulójára szervezett ünnepségeken, a Katonai Emlékparkban láthatja a közönség. Az alábbiakban a Krajczáros Alapítvány által készített közlemény és felkérés olvasható.

A gyűjtést a Krajczáros Alapítvány bonyolítja le, számlaszáma:

OTP Bank Rt. 11736116-20124496.

A gyűjtés eredményeként befolyt összeg felhasználásával létrejövő emlékmű talapzatán tábla fogja őrizni az adományozók névjegyzékét (min. 20 ezer Ft-tól).

“1944. szeptember 7-én 159 fő – a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István gyalogezredhez tartozó – katona esett el Gyergyószentmiklós határában, a haza védelmében. Emléküket a gyergyói emberek folyamatosan ápolták, a diktatúra idején is megőrizték. A rendszerváltást követően emléket állítottak a részükre és keresték a kapcsolatot városunkkal.

2008-ban a HTBK Székesfehérvári Szervezete kezdeményezésére emlékművet állítottunk az elesettek emlékére. Azóta közös ünnepségeket szervezünk, s a megemlékezésen évente százak jelennek meg.

A jövő évben,  a tragikus esemény 70. évfordulóján kegyeleti megemlékezést tervezünk, melyre Kegyeleti emléktúrát kívánunk szervezni úgy, hogy abba minél több székesfehérvári civil szervezet kapcsolódjon be.

A honvédelem ügyét támogató civil szervezetek, a gyergyói polgárok  hét évtizede végzett kegyeleti tevékenységének elismeréseként egy emlékjel adományozását tervezték az idei évre, amelyhez kapcsolódva a Krajczáros Alapítvány felkérésére Horváth Lajos fafaragó népi iparművész elkészítette Szent István egész alakos, 2 méter magas, tölgyfába faragott szobrát. Az alkotás alkalmas arra, hogy elhelyezésre kerüljön Gyergyószentmiklóson.

Szeretnénk, ha Fejér megye és városunk civil szervezetei, polgárai támogatnák a kezdeményezésünket azzal is, hogy a szoborállítás anyagi terheihez adományaikkal hozzájárulnak. A beruházás költsége közel egy millió forint, amelyhez a gyergyóiak is hozzájárulnak.

Fotó: ÖKK Fehérvár

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik