Belföld

Hibásak a kórházi várólisták

Műtét (műtét)
Műtét (műtét)

A nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek novembertől, mert az egészségpénztár minden hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és a finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját – írja a Népszabadság.

A kórházi várólistáknak nincs túl sok közük a valósághoz. Az egészségbiztosító legutóbbi belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint húsz százaléka hibás. A listára sorolt 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várakoznak műtétre.

A várólista nyilvános vezetése óta megoperáltak közül nyolcezer esetet pedig egyáltalán nem töröltek a rendszerből az intézmények. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élő többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni. Miközben a listán például 368 nap az átlagos várakozási idő a szürkehályogműtétre, a gyakorlatban szinte egyetlen beteg sem várt 86 napnál többet.

A Népszabadság információi szerint az egészségbiztosító a vizsgálat eredményeivel egy belső értekezleten szembesítette a kórházigazgatókat. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint főként az a probléma, hogy a betegek a saját orvosukkal akarják megműttetni magukat, az orvosok pedig ragaszkodnak a saját betegeikhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik