Belföld

Baleset a cukorgyárban: halak az áldozatok

balaton (balaton, )
balaton (balaton, )

A horgászok és a vízügyi szakemberek másként látják a múlt heti kaposvári vinaszömlés következményeit.

Csaknem egy hete történt baleset a kaposvári cukorgyárban. A cukorgyártás melléktermékeként keletkező vinasz, vagyis cukortalanított melasz folyt ki egy óriási tartályból. Órákba tellett a sűrű sötétbarna folyam megfékezése. A Kapos folyót sem sikerült megmenteni.

Fotó: MTI

A Teol.hu ma megjelent cikkében Szeledeli György, a belecskai horgászegyesület elnöke azt nyilatkozta, hogy a folyó egész élővilága kipusztult, nemcsak a halak, hanem a békák is odavesztek a Kapos környékén.

Tóth István Zsolt, döbröközi civil természetvédő is arról számolt be a hétvégén, hogy Döbrököz és Kurd között a Kapos vize sötétbarna színű lett és szúrós szagot árasztott, a folyóban fél percenként tűntek fel haltetemek; kárászok, keszegek, domolykók hullottak el.

Nincs nagy vész?

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétvégi közleménye szerint a szennyezés nyomán nem történt jelentős mennyiségű halpusztulás, “haltetemek helyenként láthatóak”. Az esetlegesen elpusztuló halak kiszedése, védelme, illetéktelen kihalászása megakadályozása érdekében a vízügyi igazgatóság szakemberei figyelemmel kísérik a szennyeződést.

Fotó: MTI

Gyorssegély a Balatonból

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség javaslatára a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú készültséget rendelt el. A szennyeződés hígítását a Balatonból oldottákl meg a Sió zsilipen keresztül.

A szakemberek szerint nem kell félteni a Balatont, az így kieresztett vízmennyiség kevesebb, mint a tóból naponta elpárolgó víz fele, a kieresztés a jelenlegi viszonyok között 2 milliméterrel csökkenti a tó vízszintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik