Belföld

Venezuelai film kapta a 12. Nemzetközi Super 8 mm fesztivál fődíját

film-tekercs (film, mozi)
film-tekercs (film, mozi)

A Macuto a kamerával című venezuelai film kapta a szegedi Nemzetközi Super 8 mm fesztivál fődíját, és az alkotás nyerte el a közönségdíjat is.

A mintegy 15 perces filmben a Macuto Collective – követve az úttörő szovjet dokumentumfilmes, Dziga Vertov késői merev és dogmatikus látásmódját – megkísérli tiszta filmes módon bemutatni egy operatőr úti naplóját: a várost a maga gyönyörűségében és utálatosságában, az embereket munkában és szabadidejükben, a gépezetet, a széles néptömeget, a csillogást és főként az embert, akinek az egész köszönhető, az operatőrt.

A zsűri különdíját a kolumbiai Jorge Mario Vera A lépcsőn című munkája kapta, a legjobb dokumentumfilmért járó elismerést pedig az olasz Camillo Valle A super 8 művészete című alkotása érdemelte ki.

Az egyetlen hazai, kizárólag keskenyfilmes technikával készült alkotásokat bemutató filmes seregszemle versenyprogramja szerdán kezdődött el Szegeden. A Cambridge Super 8 fesztivál szervezőivel közösen meghirdetett megmérettetésre 23 országból összesen 66 mű érkezett, ezek közül 35 alkotást válogattak be a versenyprogramba.
A vetített művek között a néhány másodperces filmes gegtől a másfél órás, komolyabb Grindhouse filmig nagy volt a választék. Szerepeltek a műsorban videó performanszok, kisebb és nagyobb lélegzetű játékfilmek, vígjátékok és drámák, költői merengések, melankóliába süllyedő, költői képsorok, természetesen sok horror és krimi, izgalmas dokumentum- és áldokumentum-film is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik