Belföld

Kilátóvá alakítják a Csóványosi tornyot

Hamarosan megkezdődhet a Börzsöny legmagasabb pontján álló, eredetileg geodéziai mérésre használt torony rekonstrukciója, amelynek célja, hogy új, turisztikai funkciót kapjon az épület.

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásainak bevonásával, és a szükséges tervek, engedélyek birtokában elhárultak az akadályok, hogy a 938 m magasan álló geodéziai mérőtorony megújulhasson.

A turistautak mentén álló építménybe volt idő, amikor be lehetett jutni, manapság azonban hivatalosan biztosan nem. A torony kezelője ugyanis, a megyei Földhivatal, vélhetően biztonsági okokból lezáratta.

Az erdőgazdálkodó szervezet, amely a környező erdők kezelője, a gyalogos természetjáró turizmus pártolójaként felmérette a torony jelenlegi állapotát, és a kilátóvá történő átalakítást szorgalmazta. A torony szerkezetileg megfelel a statikai elvárásoknak, azonban nem a turisztikai terhelések elviselésére, hanem az eredeti funkció ellátására lett kialakítva.

Az elnyert pályázat segítségével a tornyot teljes egészében kilátóvá fogják átalakítani. A közbeszerzési eljárás lezárása után heteken belül kezdődnek a munkálatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik