Belföld

Kiállításdömping a REÖK-ben

24.hu
24.hu

2013. 09. 28. 18:33

Október első hetében két kamaratárlattal bővül a galéria kínálata: Szeged város képzőművészeti gyűjteménye mellé a Marseilles, egy másik nézőpont című fotókiállítás, illetve a Weöres Sándor emlékezete című kiállítás anyaga társul.

A Marseilles, egy másik nézőpont című fotókiállítás alkotója a PACA (Provence-Alpes- Cote d’Azur) régióban készült felvételeivel alapvetően a fotózások helyszínén átélt hangulatot kívánta képekbe foglalni. Zimonyi már a szakdolgozatát is a húszas években Franciaországba emigráló magyar fotográfusokból írta. Példaképének André Kertészt tartja, akinek a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállításán is dolgozott az ott eltöltött két év alatt. A budapesti Francia Intézetet és a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárat is megjárt gyűjtemény alkotójára nagy hatással voltak Halász Gyula és Brassai modern fotói és Moholy-Nagy László avantgárd stílusa is.
A tárlat október 1. és 18. között látogatható.

Weöres Sándor emlékezete címmel nyílik kiállítás a hét utolsó munkanapján Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András és Balogh Sándor műveiből. Az alkotók szabadon választott Weöres-versek művészi értelmezéseivel jelentkeznek a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton. A képi, plasztikai átiratok az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élményként segítik a látogatót az egyes versek értelmezésében. A tárlat október 4. és 20. között tekinthető meg.

A REÖK-ben szeptember közepe óta látogatható harmadik kiállítás anyaga a Szeged Város Polgármesteri Hivatalának gyűjteményéből érkezett. A 100 alkotásból álló válogatás az elmúlt bő fél évszázad magyar festészetének néhány kiemelkedő darabját mutatja be, elsősorban szegedi mesterek alkotásaiból válogatva, amelyek kiegészülnek magyar klasszikus és kortárs művészek, valamint a vásárhelyi iskola képviselőinek műveivel. A gyűjtemény október 13-áig tart nyitva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.