Belföld

Terjed a sodort cigaretta

nemzeti-dohanybolt(4)(960x640).jpg (nemzeti dohánybolt, trafik, )
nemzeti-dohanybolt(4)(960x640).jpg (nemzeti dohánybolt, trafik, )

A cigaretta forgalma ugyan csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el – írja az adóhatóság.

Idén már az év elejétől kezdve csökkent a cigaretta értékesítése Magyarországon, amit az adóhatóság a januári áremelkedéssel magyaráz, ugyanakkor a fogyasztási dohány forgalma nő.

Egyre többen térnek át ugyanis a cigaretta otthoni töltésére, mivel az lényegesen olcsóbb, és a sodort cigarettát kevesebb dohánnyal töltik meg, mint a dohánygyárak.

Az idén a legnagyobb növekedés a nyári időszakban, június-július-augusztusban volt, ahogy 2012-ben is több dohány fogyott nyáron, mint az év azt megelőző időszakában.

A cigaretta forgalma a vásárlók árérzékenysége miatt csökken, a fogyasztók a drágább terméktől egy viszonylag olcsóbb felé fordultak, még ha azt maguknak is kell sodorniuk – derül ki a az adóhatóság közleményéből.

A GfK Hungária a múlt héten tette közzé kutatását, amely szerint intenzíven bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik