Belföld

Mol: A horvátok fenyegetik Hernádit

mol (mol)
mol (mol)

A horvát igazságügyi szervek lépését fenyegetésként értékeli a Mol és annak elnöke ellen a Mol-csoport jogi igazgatója.

Kara Pál az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a sajtó útján értesült arról: a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató vizsgálati őrizetbe vételét. Azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában.

“Nincs tudomásom arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra” – írta a jogi igazgató.

Ügyészség: Nem történt bűncselekmény

A magyar ügyészségi nyomozás szerint sem Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt a Mol-INA vesztegetési ügyben – közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A zágrábi bíróság döntésével összefüggésben közleményben tudatták: a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert “sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt”.

A kormány megvédi Hernádit

A magyar kormány az első perctől fogva a Mol ellen indított támadásként és magyar állami ügyként kezeli az INA-val kapcsolatos horvát vesztegetési vádakat, ezért meg kell védeni a Molt és meg kell védeni Hernádi Zsoltot – ezt a hvg.hu-nak mondta egy magas rangú kormányzati forrás.

Szerinte nem Hernádi Zsolt személye, hanem hanem a Mol a kulcskérdés, mert már érkeztek jelzések arra, hogy a horvát állam ki akarja vásárolni a Molt az INA-ból – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik