Belföld

Orbán a szivattyúgyárban a lábnyomokról

grundfos (grundfos, székesfehérvár, szivattyúgyár, )
grundfos (grundfos, székesfehérvár, szivattyúgyár, )

A magyar miniszterelnök és Lars Aagaard, a Grundfos cégcsoport alelnöke avatta fel a világ legnagyobb szivattyúgyártó cégének negyedik magyarországi gyárát.

Orbán Viktor beszédet mondott az avatáson. Az eseményt a kormany.hu élőben közvetítette. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar emberek napról napra bizonyítják, Magyarország olyan hely, ahonnan “nemcsak kifelé, hanem idefelé is vezetnek lábnyomok”. Ennek megerősítésében a legfontosabb szövetségesek azok a vállalatok, amelyek munkát adnak a magyar embereknek – tette hozzá. A kormányfő kiemelte, hogy a szivattyúgyártással foglalkozó Grundfos másfél évtizede stratégiai szövetséget kötött a magyar emberekkel. Ez alatt az idő alatt 68,7 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, és 2107 munkahelyet hoztak létre.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 17 milliárd forintos beruházásával épített második székesfehérvári gyárában 2015-ig 300-350 új munkahely jön létre. Az új gyártóegységben nagyméretű szivattyúk gyártásával a projektközpontú szolgáltatásokat bővítik. A cél a piacvezető pozíció megőrzése.

A gyártócsarnok építése tavaly júliusban kezdődött. A 16 ezer négyzetméteres termelőcsarnok mellett laborterület, kutatóiroda és szolgáltató-épület létesült. A vállalat hatvan mérnökkel segíti a dán anyacég kutatás-fejlesztési tevékenységét, az új gyárban akár 120 fejlesztőmérnököt is tudnak majd foglalkoztatni.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Itt épült meg Európa legmodernebb és legnagyobb szivattyú tesztberendezése. Az 1500 köbméteres tesztmedence legmélyebb pontja 14 méterrel van a padlószint alatt, és a legnagyobb tesztelhető szivattyúcsonk átmérője egy méter. A Grundfos vállalatcsoport ma a világ legnagyobb szivattyúgyártó cége, 43 országban 74 vállalata van.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. a korábban Dániában folyó motorgyártást 2000-ben helyezte át Tatabányára. Egy évvel később megépült a második üzem is, majd 2007-ben átadták a székesfehérvári gyáregységet. Emellett Biatorbágyon működik a cég disztribúciós központja.

A három korábban létesített gyártóegység közel 65 ezer négyzetméteres: az elsőben villanymotorokat, a másodikban nagyméretű keringető és szennyvíz-szivattyúkat, a harmadikban szennyezettvíz-szivattyúkat és nyomásfokozó szivattyúkat állítanak elő. A Grundfos Magyarország négy üzeme és a disztribúciós központ 2013 végéig 2300 embernek ad munkát Magyarországon, a vállalat éves árbevétele 2012-ben 122,5 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik