Belföld

Kétharmados többségben a félelem

internet (internet, világháló)
internet (internet, világháló)

A magyar internetezők csaknem fele tart attól, hogy internetes tevékenységét kormányszerv figyeli. Kétharmad tart a bűnözők visszaéléseitől.

A szigorú szabályozást szinte minden internetező fontosnak tartja – tudatta felmérése eredményét a G Data kiberbiztonsági vállalat magyarországi képviselete, amelynek megbízásából ezer hazai internetező megkérdezésével az NRC piackutató vállalat végzett reprezentatív felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botránnyal kapcsolatban.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a népszerű közösségi oldalak, esetleg kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve, hogy tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést. A magyar internetezők 14 százaléka tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-lal kapcsolatban 8 százalék volt. Összességében a válaszadók 27 százaléka számolt be személyes adattal való visszaélésről.

A magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataival, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Az említett vállalatokban azok közül is kevesen bíznak, akik egyébként nem tartanak ilyen visszaéléstől. A válaszadók körülbelül negyedét viszont nem zavarja adatai felhasználása, úgy gondolja, hogy ennek fejében számára hasznos reklámanyagokat kap. A személyes adatok reklámcélú felhasználása miatt az 50 év felettiek (81 százalék) kiemelkedően aggódnak.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 33 százaléka tart. Hatósági megfigyeléstől elsősorban a férfiak (56 százalék), illetve az idősebb generáció (59 százalék) tart. A legtöbben azonban (66 százalék) bűnszervezetek visszaélései miatt aggódnak. Arra a kérdésre, mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azt nagyon fontosnak (62 százalék) vagy fontosnak (33 százalék) tartja.

A G Data magyarországi képviselete arra hívja fel az internetezők figyelmét, hogy személyes adataikat a lehető legkevesebb weboldalon osszák meg, a közösségi oldalakon pedig csak szigorúan a nyilvánosságnak szánt adatokat tegyék közzé. A számítógépeken pedig elengedhetetlenül fontos megbízható forrásból beszerzett jogtiszta programokat, illetve folyamatosan frissített vírusirtót és tűzfalat használni – tanácsolja a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik