Belföld

Az interneten folytatódott a szegedi zsidóság gyalázása

A zsinagóga kerítésére tűzött szappanokról szóló hír nyomán az egyik szélsőséges portálon antiszemita bejegyzések tömkelege jelent meg.

Csütörtök este a szegedi zsinagóga elé gyertyás megemlékezést szervezett a Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete, miután múlt héten ismeretlenek a holokausztra utaló szappanokat tűztek a zsinagóga kerítésére. A rendőrség még nem találta meg a tetteseket.

A néma eseményen tucatnyi szegedi vett részt, mécseseket gyújtottak, a zsinagóga kerítésénél. A DK részéről Orosz Gábor elmondta: szolidaritásból szervezték a megemlékezést és azért, hogy lemossák a szegedi zsidóságot ért gyalázatot.

Interneten is gyalázkodnak

A Szeged24 kérdésére Markovics Zsolt főrabbi elmondta: a szappanokkal nem ért véget a gyalázkodás. Az egyik szélsőséges portál mocskolódó cikket tett közzé, amely a honlapon a hét cikke volt. Az írást holokauszt tagadó, életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó és zsidóellenes kommentek tömkelege is kísérte. A megyei napilap hírét is számos antiszemita bejegyzés követte.

A főrabbi szerint mindez felveti a kérdést, hogy mit szabad a médiának és mit nem. Az írások miatt a hitközség nem tesz feljelentést. A főrabbi hangsúlyozta: ilyen atrocitás még soha nem történt Szegeden. Ugyanakkor úgy vélte: a városban nem erősödött az antiszemitizmus, csak most egy csoport „kiélte magát” a szegedi zsidóságon.  A történtekről szólva a főrabbi sajnálatosnak tartotta, hogy „ minden mindennel összemosódott”, az atrocitás politikai felhangot kapott, és „vannak, akik hagyják ezt”.

Ugyanakkor a megemlékezést Markovics Zsolt megköszönte. Azt mondta örömmel tölti el, hogy akadnak még, akiknek van szívük és lelkük, és ez a gesztus egy pozitív jelzés a szegedi zsidóságnak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik