Belföld

Elkezdődött a Honvédfesztivál

Fehérvári huszárok (fehérvári huszárok)
Fehérvári huszárok (fehérvári huszárok)

Vasárnap hadijáték keretében elevenedik meg a pákozdi csata.

Megkezdődött a pákozdi honvédfesztivál, amelyen a hét végéig különböző kulturális, szabadidős és szakmai programok során emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájára, a pákozd-sukorói ütközetre. Vasárnap hadijáték keretében meg is elevenedik a csata.

A fesztivál programjai a katonacsaládokhoz, a fehérvári polgárokhoz és a turistákhoz egyaránt szólnak.

Székesfehérvár önkormányzata, a Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör célja, hogy felelevenítsék a 165 éve, szeptember 29-én lezajlott csata eseményeit, és számos interaktív, a katonai hagyományokat, a honvéd kultúra sokszínűségét bemutató ismeretterjesztő programmal, megemlékezésekkel tisztelegjenek a múlt honvédjei előtt.

A IV. Honvédfesztivál programjai között szerdán A honvédelmi nevelés Székesfehérváron címmel az Árpád Szakképző Iskolában és Kollégiumban rendeznek konferenciát. A rendezvényen az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred képviselője az alakulat honvédelmi nevelés terén végzett tevékenységét mutatja be.

MTI fotó

Csütörtökön A katonákért címmel tartanak konferenciát az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon, ahol a Magyar Hadtudományi Társaság és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői aláírják azt a két szervezet közötti együttműködési megállapodást, amely a tudományos, oktatási és a gyakorlati képzés területén fűzi szorosabbá a két szervezet együttműködését.

Pénteken a pákozdi katonai emlékpark, valamint Velence térségében megrendezik a Honvédelmi Kötelék program országos nyitó rendezvényét, a haditorna ifjúsági csapatversenyt. A versenyen középiskolák, felsőoktatási intézmények és katonai szervezetek csapatai mérik össze tudásukat, állóképességüket.

Majd este fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeznek meg a 165 évvel ezelőtti történelmi eseményekről. A menet a pákozdi Művelődési Háztól indulva vonul a 1848-as közösségi emlékműhöz az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével, majd néma koszorúzással emlékezik.

Szombaton tartják a Csatatéri sokadalom elnevezésű családi találkozót, amely egyben a Magyar Honvédség szárazföldi csapatainak, a Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjét ápoló szervezeteknek a közös találkozója is.

Szombat este a sukorói református templomban a Honvéd Együttes férfikarának közreműködésével emlékeznek meg az 1848. szeptember 28-án ott tartott haditanácsról, majd imádkoznak a szabadságharc hőseiért.

Vasárnap a katonai emlékparkban rendezik meg a pákozdi csata emléknapját. Idén mintegy 80 lovas huszár, 120 gyalogos katona és 12 ágyú játssza majd el a csatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik