Belföld

Katolikus pap molesztált egy 12 éves lányt

Tíz év börtönre is ítélhetik a pedofil plébánost.

A vád szerint a szlovákiai aranyosmaróti járás plébánosa, a 47 éves Pavol K. 2011 novemberétől kezdve 2013 augusztusáig molesztálta a most 12 éves lányt. Ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

A nyomozás eddigi állása alapján a pap mise után a paplakba csalta a lányt, ahol ölelgette, csókolgatta és combját fogdosta. Úgy tudni, hogy telefonon is zaklatta  a lányt: szerelmes üzeneteket írt neki, melyekben randevúra invitálta kiszemeltjét.

Az esettel a nyitrai érsek is foglalkozni fog. „Erről az esetről egyelőre nincs konkrét információnk. Az érsek úr foglalkozni fog az üggyel, s igyekszik minél hamarabb megoldani azt“ – nyilatkozta a čas.sk-nak Miroslav Lyko, a nyitrai érsekség szóvivője – írja cikkében a parameter.sk.

Harc a papi pedofília ellen

Korábban olvashattak arról a Hír24-en, hogy a Vatikán statisztikái alapján 2004-ben érkezett a legtöbb bejelentés hasonló ügyben. Akkor összesen 800 gyermeket molesztáltak. 2010-től évente 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965-1985 közötti esetekre vonatkozik. A püspöki konferenciák háromnegyede kidolgozta és elküldte a Vatikánba a saját papjaira vonatkozó pedofíliaellenes irányelveket, késésben az afrikai és ázsiai egyházak vannak.

“Nem tudjuk a múlt össze bűnét jóvátenni, de azon dolgozunk, hogy minél kevesebb visszaélés legyen”- hangoztatta még februárban a jezsuita Hans Zollner a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédő Központja (CCP) vezető tanácsának elnöke. A központ a tavalyi szimpóziumon kezdte meg munkáját. Huber Liebhardt, a CCP igazgatója elmondta, hogy megelőzési programjuk már Indiában, Argentínában és Németországban is zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik