Hungarikum(210x140)(1).jpg (hungarikum)
Belföld

Hungarikum lett a hízott libamáj

A csabai kolbásszal, a hízott libából készült termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres Cseppel mától húszra bővült a hungarikumok száma.

A vidékfejlesztési miniszter vezetésével Székesfehérváron ülésezett a Hungarikum Bizottság. A törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek delegáltjai a magyar nemzeti értékek közül választják ki a hungarikumokat, amelyek jellemző tulajdonságukkal, egyediségükkel itthon és külföldön is a magyarság csúcsteljesítményét reprezentálják.

Fehérváron ülésezett a Hungarikum Bizottság/ Fotó: ÖKK

A több órás ülést követően a döntéseket Fazekas Sándor ismertette. A vidékfejlesztési miniszter kihirdette a tanúsító védjegy pályázat eredményét is.

A Szent Korona sziluettje, mint védjegy

A hungarikum tanúsító védjegy grafikájának kidolgozására kiírt pályázati felhívásra összesen 376 pályamű érkezett.  Az érvényes pályázatokat két fordulóban bírálták el.

E szerint a hungarikumot tanúsító védjegyen a Szent Korona sziluettje szerepel, amelynek üzenete egyértelmű, jelképezi mindazokat az értékeket, amelyeket a magyarság elért a Kárpát-medencében az elmúlt 1100 évben. „Segíti azt a célt, amelyet kitűztünk, hogy a magyarság csúcsteljesítményei ismertek legyenek, legyen mód a megjelölésükre, védjeggyel történő ellátásukra.

Bővült a Magyar Értéktár

A hungarikumok száma húszra emelkedett, hiszen mostantól már a csabai kolbász, a hízott libából készült termékek, a tokaji aszú, valamint a Béres Csepp is e sorba tartozik.” – hangsúlyozta a miniszter.

Mától hungarikum/ Fotó: MTI

Tájékoztatása szerint a magyarság kiemelkedő termékei, a hungarikumok gyűjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt is.

A bizottság ülésén hozott döntésekkel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Kiemelkedő jelentőségű a város életében és nagy megtiszteltetés, hogy a Hungarikum Bizottság Székesfehérváron ülésezett.

A magyar nemzeti értékek kiválasztása és megőrzése fontos feladat, hiszen ezek is erősítik a nemzeti öntudatot. Külön öröm számunkra, hogy a Szent István Emlékévben, Szent István városában meghozott döntés értelmében a védjegyen az a Szent Korona szerepel, amely a város történelmi múltjának fontos része.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András azt is hozzátette, éppen ezért indított közadakozást a város, hogy a Szent Korona hiteles másolata Székesfehérváron maradhasson.

Fotó: Northfoto

Törvény értékeink védelméről

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt 2012. április 2-án fogadta el az Országgyűlés.

A törvény célja nemzeti értékeinket azonosítani és összegyűjteni, gondoskodni a regisztrált nemzeti értékek megismerhetőségéről, kiválasztani ezekből a hungarikumokat, megismertetni a nemzeti értékeket és a hungarikumokat belföldön és külföldön, valamint gondoskodni azok fennmaradásáról és védelméről.

A Bizottság ebben az évben öt ülést tartott, több nemzeti értékünket hungarikummá nyilvánította, másoknak a Magyar Értéktárba való bekerüléséről döntött.

Ajánlott videó