Belföld

Makacs ragacs miatt kerülnek a szegediek

makacs ragacs m43 (m43 szilikon az aszfalton)
makacs ragacs m43 (m43 szilikon az aszfalton)

Csak lekaparni lehet az M43-as autópályára folyt szilikonszerű anyagot, oldószerrel nem tudják megtisztítani az utat.

Mint azt megírtuk, az elmúlt pénteken hajnalban szilikon tartalmú anyag folyt az M43-as autópályára egy kamionból. A sávot akkor lezárták a forgalom elől, majd homokkal próbálták felszórni és összesöpörni a a szennyeződést, de a szakemberek nem jártak sikerrel. A baleset után 5 nappal is zárva a szennyezett szakasz, mert ha megázik csúszóssá válik az aszfalt.

Forrás: MTI/Donka Ferenc

Kaparni kell

Mechanikai úton célszerű az autópályára kifolyt szilikont eltávolítani – mondta a Délmagyarország kérdésére Kiss Tamás. A Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének vezetője szerint, a szilikon egy rendkívül ellenálló anyag, amelyet szerves oldószerrel is csak nagyon nehezen lehetne kezelni. Ennek viszont jelentősek a környezeti kockázatai.A szakember szerint ez egyfajta szilikongél lehet, amit csak lekaparni lehet az aszfalt felső rétegével együtt. Az anyag az aszfaltba szivároghatott, ezért sem lehet onnan biztonságosan kioldani, az oldószerek a teljes aszfaltréteget beszennyezhetik.

A környékbeliek csak jelentős kerülővel érik el Szegedet, ami a mai üzemanyagárak mellett több mint kellemetlen – panaszolta az egyik olvasó a lapnak.

Még mindig nem találták meg a szennyezést okozó kamionost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik