Belföld

Üzenet a múltból, üzenet a jövőnek

megszentelés (spányi antal, )
megszentelés (spányi antal, )

Megszentelték a felújított Szőlő utcai keresztet.

A Prohászka és a Maroshegyi Szent Kristóf templom elől indult el közel száz zarándok vasárnap délután, hogy imádkozva, énekelve a megtett út során, együtt érkezzenek meg Alsóváros szakrális helyére. A Szőlő utcában egy összefogással létrehozott, új közösségi téren ünnepi műsor keretében szentelték meg és adták át a felújított keresztet. Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Tóth Tamás esperes két évvel ezelőtt határozta el, hogy megmentik az eddig méltatlanul elfeledett keresztet és környékét.

A kezdeményezést Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Székesfehérvári Egyházmegye és sok önkéntes támogatta.

A felújításban résztvevők munkáját köszönte meg a vasárnapi ünnepség keretében Mészáros Attila. A terület önkormányzati képviselője kiemelte: „Nagy öröm volt számunkra, hogy ilyen sokan összefogtak és segítettek a terveink megvalósításában. A múlt század közepétől a hívek a Maroshegyi Szent Kristóf plébániától zarándokoltak ide minden évben. Azzal a szándékkal kezdtünk neki a munkáknak, hogy a kereszt és környezete rendbe tételével egy új közösségi teret alakítsunk ki, és felelevenítsük a régi hagyományokat.” Mintegy 3,6 millió forintból a 111 éves alkotás restaurálása mellett – lakossági összefogásnak köszönhetően – megújult a közvetlen környezet is.

Az egykori alsóvárosi zarándokhelyen Vida Pál hegymester kezdeményezésére 1902-ben közadakozásból állították a feszületet, amely most Kocsis Balázs szobrász-restaurátor munkájának köszönhetően megújult. A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. az elmúlt időszakban rendezte a területet.

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: „Tettünk valamit, ami másról sem szól, mint a város történelméről és a hitünkről. A hitünkről, amelyet ápolni 1902-ben és 2013-ban dolgunk volt. A111 éve is több százan megmozdultak azért, hogy itt egy keresztet állítsanak, és most is, hogy mindezt rendbe tegyék, a hagyományokat tovább vigyék.” Különleges bejelentéssel lepte meg az ünnepség résztvevőit Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a felújítási munkák során egy kis üvegben találtak egy levelet, amelyben azoknak az egykori fehérváriaknak az üzenete állt, akik Vida Pál hegymester vezetésével felállították a keresztet. „A Szent István Emlékév gondolatának alapja, hogy formáljuk a közösséget, és legyünk egy kicsit összetartóbbak, mi fehérváriak. A kereszt felállításával ez volt a cél 111 évvel ezelőtt, és most is. A hit ereje, Szent István tanításai erősíthetnek bennünket, közösségeinket.”- tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A polgármesteri köszöntőt követően Spányi Antal Székesfehérvári megyéspüspök megáldotta a keresztet. „Kereszteket állítottak a régiek az utak mellé, hogy az érkező Isten nevében érkezzen, a távozó Isten hírével távozzon. Kereszteket állítottak oda, ahol dolgoztak, jelesül szőlőhegyekre, hogy a munkájukon legyen Isten áldása. Ez a kereszt is emlékeztessen mindannyiunkat erre, és tanítsuk meg a körülöttünk élőket és az utánunk jövőket is ennek az igazságnak az ismeretére.” – mondta Spányi Antal.

A kereszt megszentelését követően 2013 fehérvári polgárai is hagytak üzenetet a jövőnek. Spányi Antal megyéspüspök, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tóth Tamás esperes és Mészáros Attila önkormányzati képviselő közösen helyeztek el egy időkapszulát. Az üzenet az 1902-es keresztállításkor elhelyezett levél másolatát, egy öt és egy tíz forintost, valamint egy 2013. szeptember 22-én kelt levelet tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik