Belföld

Bizonyíték nélkül büntethet a rendőr

közúti ellenőrzés (közúti ellenőrzés, rendőr, )
közúti ellenőrzés (közúti ellenőrzés, rendőr, )

Visszásnak tartja a távozó ombudsman a fénykép nélküli bírságolást.

A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog szempontjából is kifogásolja Szabó Máté, hogy egyes közlekedési szabályok megsértésekor fényképes bizonyíték nélkül is bírságot szabhat ki a rendőrség. Az ombudsman sajtóhírekből értesült arról, hogy a rendőrség – a behajtási tilalom, a kötelező haladási irány és a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegőinél – így is megbüntetheti a gépjármű üzembentartóját.

A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha nem azonosítható a szabályszegő, akkor a bírságot automatikusan a forgalmi rendszám alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni. Szabó Máté a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás.

Fotó:  Neményi Márton

E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. “A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, amelynek keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül” – olvasható az ombudsmani közleményben.

Az ombudsman szerint azonban “mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa”. Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.

“A jogállamiság elve és tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját” – fogalmazott a biztos hivatala. A közlemény  kiemelte: az ombudsman a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartónak egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

Mai hír, hogy forgalommal szemben ment egy BMW az M5-ösön. Egy nő a Budapest felé vezető oldalon hajtott Szeged felé. A rendőrök több bejelentést is kaptak, hogy egy fehér BMW a forgalommal szemben halad a sztrádán, de hiába siettek a helyszínre, már nem találták az eltévedt autóst, aki vélhetően lehajtott már az egyik kijáratnál. A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanúja miatt vizsgálja az esetet. Az autó rendszámát nem tudják, szemtanúk jelentkezését várják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik