Belföld

A Közgép alá vág a szegedi Fidesz?

Nem szavazta meg a Fidesz Szegeden a drágább mobil partfalat, melyre a Közgép adta az egyetlen ajánlatot.

Nemcsak Szeged városa, de – nem hivatalos információk szerint – a Közgép is bukhatja a partfalberuházást, ha a helyi jobboldali képviselők továbbra sem szavazzák meg a beruházásra a többletköltséget, 375 millió forintot. A múlt pénteki közgyűlés elmaradt, mert a fideszes honatyák úgy vélték, a többlet a szocialisták pártkasszájába csorog, ezért leszavazták a napirendet.

Viszi a víz a partfalat és a Közgépet?

Majd 2 milliárdot fizethet Szeged vissza az uniónak, ha nem indul meg három héten belül a partfal kivitelezése. A jobboldali képviselők a szocialista pártkassza dagasztását sejtették az árvízvédelmi beruházás megnőtt költségvetésének 375 millió forintos megtoldását tartalmazó előterjesztés mögött, ezért leszavazták a napirendet.

Azóta nem hivatalos forrásokból ugyan, de kiderült, hogy a korábban négy ajánlattevőből három visszalépett, így maradt egyedüli befutóként a trojka, amelyben a Közgép is érdekeltséggel bír. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke nem érti, hogy szivároghatott ki, ki a nyertes.Állítása szerint nekik nem volt fogalmuk a győztes cég nevéről. Botka László polgármester a múlt heti elmaradt közgyűlés után tartott sajtótájékoztatóján a nyertest firtató kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a győztest a kihirdetés előtt nem lehet felfedni, hiszen azzal a közbeszerzési törvényt sértenék.

A héten dönteni  kellene

Még nem tudható a rendkívüli közgyűlés időpontja, de még a héten össze kell azt hívni, ha a határidőket tartani akarja a város, különben vissza kell fizetni az uniós kasszába a milliárdokat és partfal sem lesz. A fideszes képviselők múlt heti közleményükben azt is írták, amennyiben törvényes előterjesztést kapnak kézhez (az előterjesztés túl kései megismertetését kifogásolták), akkor megszavazzák a költségvetés módosítását, amely a pluszpénz előteremtéséhez szükséges. Gyimesi László képviselőtől úgy tudjuk, nem lesz jelen a rendkívüli közgyűlésen, nem tartózkodik a héten a városban. Egy szavazattal kevesebb, amely a pénz biztosítását megakadályozná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik