Belföld

Alapjogi visszásságok a nagyfai menekülttáborban

Az alapvető jogok biztosának munkatársai alapjogi visszásságokat tártak fel a menekültek elhelyezését biztosító Csongrád megyei nagyfai sátortáborban - közölte a biztos hivatala.

A közleményben azt írták, Szabó Máté ombudsman munkatársai be nem jelentett ellenőrzést végeztek a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegének területén felállított sátortáborban, amelyet a menekülteknek létesítettek. A helyszíni vizsgálat az illegális határátlépők előállításával kapcsolatban nem állapította meg alapjogok sérelmét, de a sátortábor üzemeltetésében látott kifogásolni valót.

A közlemény szerint a júliusi és az augusztusi hőségriasztás idején hiányoztak a külföldieknek kiosztott élelmiszer és ivóvíz hűtését, illetve megfelelő körülmények között való tárolását biztosító feltételek. Ez nemcsak az egészséghez, hanem – az étkezést napkeltétől napnyugtáig tiltó iszlám ramadán időszakára figyelemmel – a vallásszabadsághoz való alapjoggal összefüggő visszásságot is okozott. Veszélyeztette a tulajdonhoz való alapjog érvényesülését, hogy nem biztosították az értéktárgyak, készpénz letéti őrzését.

A közlemény szerint ugyancsak alkalmas alapvető jogsérelem okozására az, hogy nincs jogszabályban rögzítve a menedékkérők számára biztosítandó napi étkezés minimális energiatartalma. Az alapvető jogok biztosa ezért a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának intézkedését kezdeményezte.
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon az idén már májusig több mint háromszor annyian kértek menedéket, mint tavaly egész évben. Az elmúlt év azonos időszakához képest pedig megtízszereződött a menedékjogi kérelmek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik