Belföld

Idén is „őrület” lesz a Super8-as filmfesztivál Szegeden

Több mint kéttucat, a világ számos tájékáról érkezett izgalmas keskenyfilmet láthat a közönség jövő hét keddtől Szegeden.

Az ország egyetlen, kizárólag keskenyfilmes technikával készült filmekre szakosodott filmfesztiválja idén pont egy tucat éve szolgálja a nemzetközi, 8mm-es filmkultúrát. A jövő hét keddtől vasárnapig tartó nemzetközi seregszemlének idén is a szegedi Várkert, a Vármúzeum a Grand Café és a Belvárosi Mozi ad otthont. A fesztiválról a Szeged24 annak két szellemi atyját, Rózsa Pétert és Szokol Szilárdot kérdezte.

Hány filmet neveztek be az idei fesztiválra és milyen országokból?

R.P.:”Idén is a Cambridge Super 8 fesztivál szervezőivel közösen hirdettük meg a seregszemlét, amire a nagyvilág négy sarkából, 23 nemzet filmesei ( Hollandia, USA, Franciaország, Svédország, Kolumbia, Kosztarika, Portugália, Spanyolország, Horvátország, Egyesült Királyság, Libanon, Finnország, Olaszország, Fülöp-szigetek, Németország, Irán, Bolívia, Szerbia, India, Venezuela, Kanada, Argentína és Magyarország) küldték be munkáikat. Összesen 66 film érkezett. A versenyprogramba 35 film jutott be.”

Milyen témákkal foglalkoztak a benevezett filmek?

R.P.:” Igen széles a spektrumban érkeztek munkák, a néhány másodperces filmes gegtől a másfél órás, komolyabb Grindhouse filmig nagy a választék. Jöttek videó performanszok, kisebb és nagyobb lélegzetű játékfilmek, vígjátékok és drámák, költői merengések, melankóliába süllyedő, költői képsorok, természetesen sok horror és krimi, izgalmas dokumentumfilmek és áldokumentumfilmek.”

Mik a hozadékai eddig a fesztiválnak, hova fejlődött mára?

R.P.: „A hozadéka az, hogy a magyar filmesek számára egy nemzetközileg is elismert fesztivált tudunk felmutatni, ahol filmjeiket bemutathatják, s kapcsolataink révén a legjobb fesztiválokra ki is közvetítjük alkotásaikat. Nagy örömünkre szolgál, hogy tavaly a legjobb magyar film díját egy szegedi filmes, „növendékünk” nyerte.”

SZ. SZ.: „Ezen kívül az is a fesztivál hozadéka, hogy egyre többen érdeklődnek super 8-as film iránt. Szeretnének végre olyan filmet csinálni, amin gondolkodhatnak és nem több órát lőnek el a mai kütyükkel értelmetlenül. Az idei fesztiválunk performanszának is ezért lett a címe „Fényképezz az agyaddal!”. (szeptember 25-e, szerda 20.30, Vármúzeum)”

Mi a jelentősége, szerepe ennek a fesztiválnak?

R.P.: „Jelentősége természetesen az, hogy folyamatosan, évről évre lehetőséget tudunk nyújtani a világ keskenyfilmeseinek, hogy megmutassák legfrissebb munkáikat, s fenn tudjuk tartani, táplálni tudjuk a super8as filmmozgalom lángját.”

SZ.SZ.: „Persze az is szerepe, hogy jól érezzük magunkat.”

Mennyire divat ma a világban még az ilyen filmezés?

R.P.:”Ez nem divat, inkább egy régebben többet alkalmazott technika reneszánszáról van szó. A filmesek egyre nagyobb kedvvel nyúlnak ismét a keskenyfilmes megoldásokhoz.”

Sz.SZ.: „Nem divatos, inkább tudatos! Bízunk benne, hogy a celluloid nem vész el a mai agyon digitalizált világban. Egyre többen jönnek rá, hogy érdemes ezzel a technikával foglalkozni, dolgozni.”

Mi vár a közönségre a fesztivál ideje alatt?

R.P.:”A versenyfilm programon túl, lesznek performanszok, koncertek, bulik és a nélkülözhetetlen VIDEOTON tévéjáték verseny.”

SZ.SZ.: „Mint mindig, idén is őrület lesz!”

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik