Belföld

Forró ősz elé néz Orbán, írtak is neki

A Jobbik erődemonstrációt tervez a kormány ellen október 23-ára. Léhmann György siófoki ügyvéd a miniszterelnökhöz fordult.

A radikális párt szerint az általuk október 23-ra szervezett “kormánykárosultak nagygyűlése” figyelmeztetés és erődemonstráció lesz, hogy a kormány jól gondolja meg: tovább halogatja-e a cselekvést, vagy elszánja magát és végre rendezi a devizahitelesek helyzetét.

Vona Gábor arra kérte a devizahitelesek károsultjait, hogy vegyenek részt a budapesti nagygyűlésén. Emellett még a kormány által a bankoknak szabott november 1-i határidő előtt a Jobbik minden megyeszékhelyen szervez tömegrendezvényt, hogy felhívják a figyelmet a devizahitelesek problémáira. A pártelnök-frakcióvezető  szerint a kormány által megszabott határidő csak “időhúzó javaslat” és a kormány megpróbálja “kifuttatni ezt a problémát a választásokig”. A devizahiteles kerekasztal pénteki ülését követően tartott sajtótájékoztatón Vona Gábor bejelentette azt is: egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogják kezdeményezni az ügyben.

Szerinte fel kell tárni a devizahitelezés működésével kapcsolatos visszaéléseket, annak politikai és gazdasági hatásait. Amelyik párt nem támogatja a testület felállítását, az a bankok és az uzsorások oldalára áll. A kerekasztalon résztvevő civilszervezetekkel létrehozzák a devizahiteles koordinációs irodát, amelyben megosztják egymással és a közvéleménnyel az akcióikat, megmozdulásaikat, programjaikat a következő hetekre. Z. Kárpát Dániel felszólította a kormányt, hogy a devizahitelesek problémájának megoldásához használja fel az egyre szélesebb civil szféra rendelkezésre álló tapasztalatát és tudását.

Levél Orbán Viktornak

Közben egy siófoki ügyvéd maga készített el egy a devizahitel-probléma rendezésére alkalmas okiratot. Az Orbán Viktornak szóló online körlevélben Léhmann György arra kérte a miniszterelnököt: támogassa az adósok és a bankok között kötendő egyezségi ajánlatát a devizahitel-szerződések „kijavítása” érdekében. A hétszáz devizahitelest képviselő ügyvéd szerint – a kormány téved – nem a devizahitel a hibás termék, hanem a szerződés rossz – írja a sonline.hu.


Fotó: Neményi Márton

A somogyi hírportál szerint a siófoki ügyvéd interneten köröztetett iratában egy neki címzett levelet is közzétesz, amiben egy főnök meséli el: végig kellett néznie, ahogyan a beosztottja öngyilkos lett. „A biztonsági kamerákon utólag megnéztük, végig kellett néznem ahogyan megírta a búcsúlevelét, miközben többször is elsírta magát, és ahogyan kereste a legmegfelelőbb helyet és alkalmat arra, hogy fölkösse magát az alagsori fűtéscsövekre. A búcsúlevelében a megoldhatatlannak vélt hiteleit írta indoknak…”

Írhat a bankszövetségnek is

A Magyar Bankszövetség a lakáscélú devizahitelekkel kapcsolatos tárgyalások előmozdításáért fórumot nyitott minden devizahiteles ügyfélnek, valamint a velük foglalkozó civilszervezeteknek. Létrehozta konzultacio@bankszovetseg.hu e-mail címet. Olyan konkrét megoldási javaslatokat vár, amelyek elősegítik az árfolyamkockázatok mérséklését, megszüntetését, nem veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást, megőrzik a bankrendszer működőképességét, valamint az igazságosság érdekében biztosítják azt, hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint a devizahitelesek. A bankszövetség október első felében személyes konzultációra hívja azokat a civilszervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében.

Már korábban is írtak a kormányfőnek

A Haza Nem Eladó Mozgalom vezetője szembesítette saját szavaival a kormányfőt. “Október 23-án egymásnak fogunk feszülni Viktor, ha addigra nem jön meg a józan ész és nem ülünk le tárgyalni” – írta saját  honlapján a Haza Nem Eladó Mozgalom vezetője, aki korábban egyik szervezője volt annak az ülődemonstrációnak, amely több órán át akadályozta a közlekedést a budapesti Astoriánál.

Kásler Árpád később csatlakozott ahhoz a több mint száz devizakárosulthoz, akik demonstráltak a kormányfő budai házánál, a végrehajtások és a kilakoltatások azonnali leállítását követelve. Az ATV az akcióról közzétett egy rejtett kamerás felvételt, amelyen a kormányfő felesége beszélt a tiltakozókkal. „Ez egy borzasztó nehéz dolog. A fél bankvilág a Viktornak a torkát akarja elvágni, mert a devizahiteleseken megpróbál lépésről lépésre segíteni. De ez egy ilyen munka, az övé” – mondta egyik beszélgetőpartnerének Lévai Anikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik