Belföld

Feljelentést tesz a Dunaferr privatizációja miatt a Jobbik

dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)
dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)

A Jobbik szerint ugyanis a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. részvényeit a privatizáció során áron alul értékesítették.

A Jobbik feljelentést nyújt be a legfőbb ügyészhez ismeretlen tettes ellen hanyag, illetve hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Pintér Tamás, a Jobbik dunaújvárosi képviselője pénteki közleményében úgy fogalmaz: 2004. november 25-én a városi közgyűlés MSZP-s képviselői a kivonult ellenzéki képviselők nélkül megszavazták a Dunaferr részvénycsomagjának eladását a névérték 32,87 százalékos árfolyamán.

Szakértői becslések szerint a részvénycsomag akkor nagyjából a dupláját érte – írta a jobbikos politikus, aki szerint az ügyletnek rendkívül negatív kihatása volt és van Dunaújvárosra nézve is, az önkormányzat ugyanis azóta nem tud beleszólni a Dunaferrnél történő eseményekbe, így a létszámleépítésekbe sem.

Az ügylet értelmében a részvénycsomag ára azonnal fizetendő 500 millió, majd öt éven keresztül évi 200 millió forint volt, tehát az inflációt figyelembe véve nagyjából 1,3 milliárd forint. Csakhogy az acélipar a következő 3-4 évben magas termelési mutatókat produkált: éveken keresztül több milliárdos nyereséggel zárt a vasmű is. A Jobbik szerint így tehát az 1,3 milliárd forintnál jelentősen magasabb összegért is értékesíthették volna a részvénycsomagot.

Pintér Tamás kiemelte: a hatóságok a zárt ülés jegyzőkönyvét felhasználhatják, mert “az ülésen résztvevők elmondása szerint számos kompromittáló kijelentés hangzott el, amely akár a szándékosságra is utalhat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik