Belföld

Négymilliárdos töltéserősítés Koroncón

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) mintegy 13 kilométernyi árvízvédelmi védvonalat épít ki a Marcal folyó és a Bornát-ér mentén Koroncó közelében.

Az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a fejlesztéshez.

A fejlesztés célja a Marcal jobb parti árvízi biztonságának megteremtése, az érintett települések lakosságának és az ott található javaik védelme az árvizekkel szemben, ezzel a jövőbeni fejlődés lehetőségének megteremtése. A projekt célja, hogy a jó árvízvédelmi gyakorlatnak megfelelően a Marcal jobb parti és a Bornát-ér menti védvonalak biztonságát a szükséges szintre emelje, az árvízvédelmi biztonságot javítsa, biztosítsa a védvonalak megközelítését és a védvonalakon történő folyamatos közlekedés lehetőségét.

A csaknem négymilliárd forint Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt kivitelezési munkáit már elkezdték idén nyáron a kivitelei tervek készítésével. Ősszel kezdődhetnek meg a tényleges kivitelezési munkák – írja a kisalfold.hu.

Koroncó és Győr térségében az elmúlt években több alkalommal komoly károkat okoztak az ár-és belvizek. Legfrissebb élményként van előttünk a 2013 júniusában levonuló rendkívüli dunai árhullám, amely az évszázad árvízét okozta a térségben, rongálódást okozva a védvonalakon és utakon, veszélyeztetve az emberi javakat is, mivel a Dunán levonuló árvizek hatással vannak a Rába folyón keresztül a Marcal folyón át a Bornát-érre.

Az árvízi biztonság megteremtése érdekében a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló, a ˝Marcal jobb parti árvízvédelmi részöblözet árvízvédelmi biztonságának javítása˝ című projekt közvetlenül érinti Koroncó bel- és kül, Győr és Tét települések külterületeit. A fejlesztés során a Marcal jobb partján 6.620 méter, a Bornát-ér bal partján 2.732 méter, a jobb partján pedig 2.160 méter hosszan árvízvédelmi töltést újítanak fel, erősítenek meg. Azokon a szakaszokon, ahol a helyi adottságok miatt nem építhető töltés, az úgynevezett ˝magas partok˝ megerősítésével alakítják ki a megfelelő árvízi biztonságot és műszaki védelmet. A kivitelezés során a töltéstestben található zsilipeket felújítják, a szivattyúállásokat korszerűsítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik