Belföld

Jó-e, hogy a kerékpárt kitiltották?

Szeptember 19-én sajtóközleményt adott ki a Jobbik Székesfehérvári Szervezete Biciklis közlekedés megtiltása a Fő utcán címmel.

A Jobbik helyi szervezetének vezetője, Mező Balázs adta közre a közleményt, amelynek szövegét a város polgármesterének, alpolgármestereinek és jegyzőjének címezve, a szeptember 13-i közgyűlésen kérdés formájában írásban is beterjesztett:

„A Fő utcán történt burkolatcserét követően, a város lakói meglepetten tapasztalták, hogy előzetes egyeztetés nélkül kitiltották a kerékpárosokat erről a közterületről. A tiltó rendelkezés megosztotta a városlakókat, figyelembe véve azt is, hogy a görkorcsolyával, rollerrel és egyéb eszközökkel a továbbiakban is lehet közlekedni.

Több nagyobb település is szembesült hasonló problémával, mégis találtak megoldást arra, hogy úgy a biciklisek, mint a gyalogosok igényei ki legyenek elégítve.

A rendelkezésre álló felületek alkalmasak lettek volna arra, hogy a kerékpárral közlekedők ne zavarják az ott sétálni kívánó lakósokat – megjegyzem, a város számos pontján a gyalogosok semmibe veszik a járdán levő jelzéseket, és a kerékpárúton közlekednek.

Sajnos a városvezetés – más városokkal ellentétben – nem kívánt úgy eljárni, hogy az mind a gyalogosan közlekedőket, mind pedig a kerékpárosokat megnyugtassa. Tudván azt, hogy a város levegőjét legjobban a belsőégésű motorok szennyezik, nem tiltani, hanem bátorítani kellene a kerékpárral történő közlekedést!

Megjegyzem, azt is kifejezetten hibás döntésnek tartom, hogy a tiltással a legkisebbek sem kerekezhetnek a Fő utcán, ami nélkülöz minden életszerűséget…

Kérdés: Polgármester Úr kíván-e ezen az állásponton változtatni? Lát-e rá esélyt, hogy a megfelelő keretek tiszteletben tartása mellett a kerékpárosok ismét áthaladhassanak a Fő utcán? Ha igen, mit gondol, erre mikor kerülhet sor fentiekre?”

A székesfehérvári belvárosban szabályosan közlekedni kerékpárral csak 21 óra és 9 óra között lehet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik