Belföld

Duna: nincs szükség készültségre

Áradás (áradás, )
Áradás (áradás, )

A Duna felső szakaszának kivételével a vízszintek a magyarországi folyókon sehol sem közelítik meg az árvízvédelmi készültségi szinteket

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint az elmúlt két napban a Duna felső szakaszának térségét újabb csapadékzóna érte el, a Traun és az Enns folyó vízgyűjtőjén, valamint a Bécsi-medencében több helyen 50 millimétert meghaladó csapadékot mértek.

A Duna felső szakaszán kisebb árhullám alakult ki, ezért a dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültséget rendeltek el. A Duna várhatóan vasárnap éjjel tetőzik Nagybajcsnál az elsőfokú szintet kis mértékben (maximum 30 centiméterrel) meghaladó magassággal. A helyreállítandó töltésszakaszokon “pontszerűen” harmadfokú készültséget tartanak fenn. A hatnapos előrejelzés szerint a Duna felső vízgyűjtőjén 1-6 milliméter körüli csapadék várható, a magyarországi vízgyűjtőkön pedig 2-10 milliméter körüli csapadékra lehet számítani. A következő időszakban a folyó felső szakaszán további enyhe emelkedés várható, a dunaremete-rajkai szakasz kivételével első fok alatti vízállásokkal.

Korábban:

A Duna felső szakaszának kivételével a vízszintek a magyarországi folyókon sehol sem közelítik meg az árvízvédelmi készültségi szinteketKisebb árhullám érkezik a Dunán – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint az éjjel tetőzik a folyó az ausztriai szakaszon, Nagybajcsnál a vízszint várhatóan pénteken kismértékben átlépi az elsőfokú készültség szintjét. A tetőzést szombatra várják a szakemberek.

Az igazgatóság hozzátette, hogy az elmúlt egy napban a Duna felső szakaszát újabb csapadékzóna érte el, a Traun és az Enns vízgyűjtőjén, valamint a Bécsi-medencében jellemzően 20-40 milliméternyi esett, de több helyütt mértek 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékot.

A közlemény szerint szerda este 270 centiméter volt Győrnél a folyó szintje; itt a tetőzést szombatra, 400 centiméterrel várják, azaz mintegy 30 centiméterrel a rakpart szintje alatt. A közelgő árhullám miatt Rajka és Dunaremete között este hat órától első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik