Belföld

Csökkennek a bölcsődei díjak Vásárhelyen

A sávos, jövedelemfüggő gyermekgondozási díj 380 forintos legmagasabb díjának 170 forintra csökkenéséről döntött a közgyűlés.

A javuló gazdasági környezet és a város adósságának csökkenése ahhoz vezetett, hogy a város döntése illeszkedjen a kormány rezsicsökkentő törekvéseihez. Így elsőként a bölcsődei díjak csökkentése mellett tették le a voksukat, mondta el csütörtökön dr. Havasi Katalin képviselő.

Hozzátette a döntés azt segíti, hogy egy anyának ne kelljen a család és a karrier, vagy a pénzkereset között választani.

A 270 vásárhelyi bölcsis 35-40 százaléka szociális alapon ingyenesen kapja meg a szolgáltatást. Bálint Gabriella a Kapcsolat Központ vezetője elmondta, a legalacsonyabb napi díjat, 50 Ft-ot azok vehetik igénybe akik a minimálbér alatt keresnek, például a gyesről visszatérő anyukák.

A további díjak a jövedelemhez igazodnak, 50 és 170 Ft között mozognak a jövőben, az eddigi 50 és 380 Ft-os intevallum helyett. A gondozási napi díj mellett egyébként van egy étkezési díj is – napi négyszeri étkezésre -, ez egységesen 455 Ft, ám a rászorulók ez alól is mentesülnek.

Bálint Gabriella még hozzátette, a bölcsik kihasználtsága jó, a kertvárosi intézményben azonban meg 30 jelentkezőt el tudnak helyezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik