Belföld

Átlagosan 209 ismerőse van egy budapestinek

budapest (budapest, )
budapest (budapest, )

Egy átlagos budapestinek 209 ismerőse van. Elsősorban a médiából, méghozzá a helyi médiából tájékozódik az önkományzat működéséről, döntéseiről. Hét közben 70 percet tölt közlekedéssel, s nincs vele megelégedve akár autóval, akár tömegközlekedéssel jár. A legtöbben nem költöznének el a lakóhelyükről.

Ennél persze jóval egzaktabb számokat és tényeket prezentáltak az ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpontja munkatársai szeptember 19-ei konferenciájukon, melynek Budapest Főpolgármesteri Hivatala adott otthont. Dr. Bagdy Gábor főpolgármester helyettes hangsúlyozta, hogy a jövőben sokkal alaposabban kell a városvezetéseknek támaszkodni a kutatók, számára is helyenként meglepő eredményeire.

Néhány érdekesség kutatásból

Sokan számíthatnak rokonaikra, barátaikra, ismerőseikre, ha baj van, munkakereséskor azonban sokkal kevésbé, pedig ezt nagyon fontosnak tartanák. A főváros lakosságának fele aktív kereső. A 35-49 éves férfiak hetente átlagosan közel 48, a nők ugyanebben a korcsoportban 40 órát dolgoznak. Érdekesség, hogy a megkérdezettek nem elsősorban a magas fizetést, hanem az állás biztonságát és érdekességét tartják fontosnak. A fizetés a harmadik szempont csupán – állította az 1041 megkérdezett.

A budapestiek mindössze 17%-a lépett már valamilyen kapcsolatba politikussal vagy önkormányzati képviselővel. Sőt, a politikai aktivitás, azaz például tüntetésen, politikai rendezvényen való részvétel, petíció aláírása még ennél is sokkal kevésbé jellemző a a fővárosiakra.

A háztartásoknak a rezsiköltségek okozzák az egyik legnagyobb gondot. A megkérdezettek háztartásának 28%-nál a bevétel fele, 12%-nál több mint a fele, 8%-nál pedig a bevétel nagy része rezsiköltségekre megy el.

Érdekesség, hogy a budapestiek több mint fele egyáltalán nem jár szórakozni, mindössze 15% pártolná a felhőkarcolókat a fővárosban, s az ő javarészük fiatal értelmiségi. A plázákat a többség elutasítja a belvárosban, s minden harmadik budapesti kitiltaná az autókat is.

A budapestiek egy átlagos hétköznapon 70, hétvégén pedig 50 percet töltenek közlekedéssel. Kétharmaduk tömegközlekedéssel jár, egynegyedük autóval. Abudapestiek a közlekedést és a tömegközlekedést, tartják a főváros legnagyobb problémáinak.

A budapestiek fele az ELTE kutatás szerint a szomszédaik több mint felét ismeri név szerint. Lakókörnyezetükben 30 olyan ember van, akinek köszönnek, ha találkoznak, és 12-vel beszélgetni is megállnak. Roppant büszkék városukra, s 55%-uk tartja fontosnak, hogy egy bemutatkozásnál hangsúlyozza, ő budapesti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik