Belföld

Állami kincsek magánpalotákba – újabb einstandtól tartanak

fertőd (fertőd)
fertőd (fertőd)

L. Simon László és Gyimesi Endre úgy módosítaná a múzeumi törvényt, hogy a jövőben a kulturális miniszter jelölhesse ki egy-egy állami tulajdonban lévő műtárgy őrzési helyét.

A szakma és az ellenzék tiltakozik, pedig a beterjesztők szerint ez „a magyarországi műemlékek rangjához méltó és hiteles berendezése érdekében” történik, jót tehet a múzeumoknak is, ha megmozgatják a raktáraikat – írja a Népszabadság. A parlamenti szakbizottság már tárgyalta a javaslatot. Karácsony Gergely (PM) szóvá is tette, hogy a miniszter akár magánembert is kijelölhetne az állami kulturális javak őrzőjéül, a műtárgyak parancsszóra magánszemélyek rezidenciáit díszíthetnék. L. Simon László ezt a feltételezést azzal utasította vissza, hogy jó-e, ha a műtárgyak évtizedekig vesztegelnek múzeumi raktárakban, amikor máshol közönség elé is kerülhetnének.

A lap úgy tudja, a módosításhoz az ötletet a nyári fertődi kormányülés adta. Akkor az Esterházy-kastély kormánybiztosa, Zumbok Ferenc felpanaszolta, hogy hiába szeretne eredeti tárgyakat viszontlátni a felújított palotában, nehezen vergődik zöld ágra az azokat őrző múzeumokkal. A törvénymódosítás másik ösztönzője a Semjén Zsolt által pártfogolt gyöngyösi vadászati múzeum lehetett, mert annak nincs gyűjteménye, valahonnan ki kell stafírozni. Azt, hogy meddig fog terjedni a miniszter hatásköre, csak a raktári állományokat érintheti-e, a befogadónak mit kell teljesítenie, azt a törvény végrehajtási utasítása részletezi majd – tudta meg a lap L. Simon Lászlótól, aki azt ígérte, annak kidolgozásánál egyeztetnek a szakmával, amely a módosítás tervezete ellen már tiltakozik.

“Lex Pelikán” – szakmunkásból múzeumigazgató

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerint az előterjesztők „hamis érvek álcája mögé bújva sugallják, hogy a muzeológusok indokolatlanul megfosztották a közt saját kincsei élvezetétől. Súlyosbítja a helyzetet a javaslat azon része, amely eltörli szakmai képesítésre vonatkozó előírásokat, nem köti szakmai végzettséghez se a szakalkalmazottak, se az intézményvezetők kinevezését. Európai jogharmonizáció miatt esett ki a törvényből a 95. paragrafus, amely előírta: „Az állami és önkormányzati fenntartású muzeális intézményekben, nyilvános könyvtárakban, közlevéltárakban és közművelődési intézményekben magasabb vezető beosztás ellátásával csak szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló bízható meg.”


A fertődi Esterházy-kastély
Fotó: Berecz Valter

Ez már nemcsak múzeumi probléma, hanem közművelődési gond is – mondta a Népszabadságnak Földiák András, a KKDSZ elnöke. Szerinte jogilag mindez azt jelenti, hogy valaki akár szakmunkás-bizonyítvánnyal is lehet intézményvezető, csak el kell végeznie egy kétéves vezetőképzőt. Az igazsághoz persze hozzátartozik: az igazgatói kinevezések szakmai feltételeit a kiesett törvényszakasz helyett miniszteri rendelet fogja szabályozni, de attól tartanak, hogy ennek megformálásban sem fogják figyelembe venni a szakma véleményét.

Már összefogtak az einstand ellen

Az Együtt-PM és az MSZP rendkívül aggályosnak tartja, hogy a múzeumi törvény parlament előtt lévő módosítása közvetlen miniszteri kézbe adná a műtárgykölcsönzések, -áthelyezések fölötti döntést, mindennemű szakmai kontroll nélkül. A két párt képviselői ezért közös módosító javaslatot adtak be a szakmai szempontok biztosításáért. Jogosnak tartják, hogy sok értékes műkincs, mely jelenleg „múzeumi raktárakban porosodik”, a gyűjtemények mozgatásával hozzáférhető és megtekinthető legyen, illetve visszakerülhessen eredeti környezetébe.

“Az elmúlt időszakban azonban elég sok és sokféle einstandot láthattunk, így e törvénymódosítás esetében is fennáll a gyanú: a közvetlen miniszteri irányítás arra szolgál, hogy megkönnyítse az utat műtárgyak szakmai szempontokat mellőző, esetenként politikai alapú, komoly kockázattal járó áthelyezésére, mely a műkincsek akár helyrehozhatatlan károsodásával is járhat”. Éppen ezért az MSZP és az Együtt-PM képviselői közös módosító javaslatot adtak be, amely garantálná, hogy az áthelyezett műkincsek nem kerülhetnek a korábbinál rosszabb körülmények közé, nem lehetnek a költöztetés kárvallottjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik