Belföld

Nyitva a BorTér: A vöröshöz is megy a fehér

Szerdán délután a Széchenyi térről népes szüreti felvonulás érkezett a Dóm térre, mely ezután, a hét végéig a BorTér nevet viseli.

Pál József, a SZTE rektor helyettese valószínűleg a szekszárdi, Ungerbauer György a csongrádi borokat kedveli, a Magyar Hölgyek Borrendjének elnöke pedig mindegyiket, amelyik illik a fogáshoz. Megnyílt a BorTér 2013.

A borfesztiválok fővárosa: Szeged
A költészetet vitte a megnyitóba Pál József, rektor helyettes, aki szekszárdi gyökerei miatt vélhetően a jó vöröset kóstolta, ha kóstolta. A Duna Borrégió alelnöke szerint Szeged kiérdemelte a fővárosi címet. Ungerbauer György, aki egyben a Csongrádi Hegyközség elnöke is úgy véli, a magyar borok kapaszkodnak kifelé a szakadékból. Ez nem könnyű, hiszen évtizedeken keresztül az „állami borgyárakban” megtanultak sokan bort hamisítani, most itt az ideje a csongrádi borász szerint visszatérni a gyökerekhez.

Dóm tér élőben, webkamerán

Téveszme: vörös húshoz vörös bor
Rég elavult ízlésre vall, ha valaki vöröset a vörössel, fehéret a fehérrel párosít. Háberné Fekete Ibolya, az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének alelnöke szerint mára olyan széles a választék a minőségi borokból hazánkban, hogy mindenki talál megfelelő fehér bort a vörös húsokhoz és a vörös borok között olyat, ami halhoz is fogyasztható. Mint a Hölgy Borrend elnöke azt szeretné elérni, ha a háziasszonyok olyan gasztronómiai ismeretekkel rendelkeznének, amibe a megfelelő borok kiválasztása is beletartozik. Ma a borokat akár az évszakok szerint is fogyaszthatjuk.

Drágább a pohár, mint a belevaló
Hatvan kiállító termékeit lehet kóstolni három napon keresztül, többnyire elérhető áron. Akad olyan hely is, ahol poharat meg kell vásárolni, ha bort kóstolunk. Itt a pohár kétszer annyiba kerül, mint egy deci bor. Azért ezt se kerüljük el, hátha megéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik