Belföld

Készül az Integrált Településfejlesztési Stratégia

A város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának (ITS) elkészítéséről Fekete Dávid alpolgármester és Révi Zsolt főépítész számolt be szerdán.

Fekete Dávid alpolgármester kifejtette, Győr élen jár az Európai Uniós források felhasználásában, jelenleg is több projekt zajlik, illetve áll előkészítés alatt. Hozzátette, ahhoz azonban, hogy a város a 2014-20-as költségvetési ciklusban is hatékonyan tudjon részt venni a pályázatokon, körültekintő felkészülésre van szükség. Az eredményesség egyik fontos kelléke az Integrált Településfejlesztési Stratégia elkészítése, amelyhez a város 40 millió forintos támogatást nyert. Az alpolgármester elmondta, az anyagban várhatóan hangsúlyosan szerepel majd a városrehabilitációs fejlesztések folytatása, a közlekedési, oktatási, kulturális és egészségügyi infrastuktúra fejlesztése, a gazdaságfejlesztés, valamint prioritásként jelenik meg a térségi együttműködés.

Révi Zsolt főépítész hozzáfűzte, az ITS elkészítésével nem egy merőben új irányt szeretnének kijelölni, hanem a korábbi, jól működő Integrált Városfejlesztési Stratégiát kívánják folytatni, természetesen az új követelmények, a megjelenő új fejlesztési területek beépítésével. Ilyen új elem például a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések. Kiemelte, a tervezés során nagy szerepet kapnak az úgynevezett integrált területi beruházások, ezek olyan komplex beruházás-csomagok, amelyek több EU-s operatív program által finanszírozhatók lehetnek. A stratégiakészítés széleskörű társadalmi egyeztetéssel zajlik, a lakosságot is bevonják a tervezésbe.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében „Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése” című pályázati konstrukcióra sikeres pályázatot nyújtott be „Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítése” címmel. A projekt támogatási összege 40 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 százalékos.

A projekt keretében készül el Győr Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója és Integrált Településfejlesztési Stratégiája, a közel egy éves folyamat első lépéseként, megalapozó vizsgálat keretében térképezik fel Győr aktuális társadalmi és gazdasági folyamatait, hangsúlyosan azon területek elemzését végzik el, melyek összefüggésben lehetnek a hazai, illetve az európai uniós szinten meghatározott fő fejlesztési célokkal.

A megalapozó vizsgálat közös hátterét képezi mind a hosszútávra szóló településfejlesztési koncepciónak, mind a középtávú, operatív jellegű integrált településfejlesztési stratégiának (ITS). Az ITS illeszkedik az EU 2014-2020-as programozási ciklusához, a 2014 és 2023 között megvalósítani tervezett fejlesztéseket foglalja magában, köztük az integrált területi beruházásokat (ITB-ket) is.

A megalapozó vizsgálat elkészítésének feladatát az Universitas-Győr Nonprofit Kft. nyerte el, míg a 2008-tól hatályos Győr Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS) megvalósulásának elemző értékelését és a város Településfejlesztési Koncepciója (TK) és Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS) elkészítését az Aczél Városépítész Bt. fogja végezni. Az egy városi és az egy várostérségi Integrált Területi Beruházás (ITB) elkészítésével az önkormányzat a Vital Pro Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t bízta meg. Az ITS tervezete a tervek szerint 2014 júniusában kerül széleskörű társadalmi vitára, a végleges anyagot a közgyűlés várhatóan 2014 szeptemberében fogadhatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik