Belföld

Drága lehet a betétdíjas joghurt

joghurt (joghurt)
joghurt (joghurt)

Az államnak komoly automatahálózatot kellene létrehoznia, amely nemigen hozható ki a rendelkezésre álló 10 milliárd forintból – írja a hvg.hu.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár terve szerint a joghurtos poharakat is bevonnák a betétdíjas rendszerbe, amely a környezetvédelemmel foglalkozó Szilágyi László képviselőnek is új. Az ötlet szerinte két szempontból is irreális: a relatíve olcsó termék árába nem lehet 30 forintos betétdíjat beépíteni, amiért már vállalnák az emberek a szelektív gyűjtést. A flakonok tisztítása miatti pluszvízterhelés mellett a feldolgozókapacitás is hiányzik.

Az államtitkár szerint az infrastrukturális szükségletek 10 milliárd forintos keretből rendezhetők, de ezt az iparági források közül senki nem hiszi el. A piacon nagy befolyással rendelkező cégek egyikének a vezetője a hvg.hu-nak elmondta, Illés ugyan azt mondhatja, hogy a betétdíjrendszer bevezetése a fogyasztóknak csak először kerül majd pénzbe, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy az átalakítás költségeit is a fogyasztók fizetik majd meg. Az állam automata gépek telepítésével oldaná meg, melyek bekerülési költsége 3 millió forinttól indul, a 10 milliárdos keret az ország 3200 településének automataigényét nemigen tudná kielégíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik