Belföld

Leköpték Gyurcsányt

Gyurcsany(5)(960x640).jpg (Gyurcsány)
Gyurcsany(5)(960x640).jpg (Gyurcsány)

2006 őszének rendőri vezetői állnak ma bíróság elé, Gyurcsány is megjelent a Fő utcában, leköpték.

Elkezdődött Gergényiék pere a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. Gergényin kívul még 13 rendőri vezetőt vádolnak mulasztással a 2006-os események kapcsán. A vád szerint a volt parancsnokok “elöljárói mulasztásokat” követtek el, ami például a tüntetők jogsértő bántalmazásához vezetett.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A helyszínen mintegy két tucat tüntető jelent meg, és – meglepetésre – 2006 másik főszereplője, Gyurcsány Ferenc. A tüntetők a maguk módján köszöntötték a volt miniszterelnököt, a fogadtatásról Gyurcsány a következőképpen számolt be a Facebookon:

“Gyülekeznek az újnácik Gergényiék tárgyalásán. Üvöltenek, ütnek, köpnek. Volt benne részünk. Ha ez az ára, hogy itt legyünk, hát megfizetjük”

Az Index szerint Gyurcsányék érkeztével azonnal felzengett a “Gyurcsány takarodj” rigmus is, ütésről ők nem számoltak be.

Gyurcsány visszaköpött a maga módján

A DK-elnök kicsivel később így értekezett a Facebookon:

“Ha valakinek kétsége volt vagy van, hogy milyen erők álltak a 2006 őszi zavargások mögött, azoknak tanulságos lesz megnézni a ma kezdődő Bene-Gergényi per előtt és közben történteket. Magukból kivetkőző, durva emberek üvöltöttek, lökdösődtek, ütöttek és köpködtek. Igazi újnáci rendbontás volt. Fenyegető, agresszív, embertelen.

Hogy a bíróság és a rendőrség miért nem tudta vagy akarta fenntartani a rendet, azzal most (most!) nem foglalkozom.

Muszáj újra feltenni a kérdést: ki áll a jó oldalon? Ki lehet-e egyezni a jobboldal értékelésével? Szabad-e a demokratáknak csendben maradni? Kétségtelen, nem könnyű feladat szembenézni az újnáci őrjöngéssel. De mi a demokraták dolga? Átadni a terepet a szélsőjobbnak? Engedni, hogy mára a rendőröket tartják bűnözőnek és a rendbontókat áldozatnak? (A kérdés akkor is helytálló, ha a rendőrök követtek el szakmai hibákat, és sajnos 2006 októberében több békés járókelő is megsérült az oszlatásban.)

Nem keresem a bajt. De nem engedhetem meg, hogy a rendőri vezetők ellen a Fidesz és a Jobbik által összerakott politikai koncepció alapján indított per első napján ne legyek a rendőrök mellett. Akkor sem, ha üvöltenek az újnácik. Akkor sem, ha köpködnek és ütik a hátunkat. Mert ez semmi ahhoz képest, amit e gazemberek elődjei megtettek hetven évvel ezelőtt, és szívük szerint megtennének ma is.

Nincs kompromisszum, mondtam múlt szombaton a Szabadság hídon. És ma is ezt mondom. És aki elnézést kér azért, mert meg akartuk védeni hazánk rendjét 2006 őszén, az a jobboldal elfogadhatatlan szövegét mondja. Aki behódol, az alul marad. Aki jobboldali szavazókra kacsingatva feladja az elveit, az maga is sáros lesz.

Időnként nehéz demokratának lenni. Nehéz, de felemelő. Ha leköpnek, azt letörlöd, de ha magadat köpöd szemen, az letörölhetetlenül ott marad. És ocsmány bélyegként ég beléd…”

Ez nem Gyurcsány napja, az már biztos

Alig hogy Gyurcsány visszaköpött a maga módján, jött a hír, hogy újra “inzultálták”, magyarul, ismét leköpték a volt kormányfőt. Az MTI beszámolója szerint Gyurcsányt a távozásakor köpték le újra, miközben folyamatosan a “Gyurcsány, takarodj!” rigmus zengett, valamint sípok és kereplők szóltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik