Belföld

Szent-Györgyi szoboravatás Szegeden

Az országban a Nobel-díjas tudós első életnagyságú köztéri szobra áll hétfőtől a szegedi egyetem rektori hivatala bejáratának lépcsőjén.

Mintegy kétezren voltak hétfő késő délután kíváncsiak a Nobel-díjas tudós szobrának ünnepélyes avatására a Dugonics téren. Bíró Lajos szobrászművész 190 centis, háromszáz kilós bronz alkotása egy pipával a kezében ábrázolja Szent-Györgyi Albertet, amint munka után épp jön ki az egyetemről és sétál le a rektori hivatal lépcsőjén.

A Mátészalkán élő szobrászművész a Szeged24-nek elmondta, ezzel az ábrázolással azt akarta szimbolizálni, amint a tudós kilép az emberek közé. Bíró Lajos hozzátette: azt a szellemiségű embert akarja bemutatni, aki mindig a pozitív életérzést tükrözte. A város állítatta a műalkotást, amely az első köztéri szobor az országban Szent- Györgyi Albertről.

Dr Szabó Gábor az egyetem rektora beszédében azt hangsúlyozta: Szeged – ahol a tudós sokáig dolgozott – már régóta tartozott magának ezzel a szoborral, amely nagyon sok ember vágya volt. A rektor felidézte a tudós sokszínű személyiségét és azt, hogy paprikakutatásával nem csupán a város tudományos életét, gazdaságát is fellendítette. Emlékeztetett Szent-Györgyi sokoldalú közéleti tevékenységére is.

Dr. Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy amint Szent-Györgyi életében, úgy ma is szorosan együtt tud dolgozni Szeged és az egyetem a városért, és méltó lesz a Nobel-díjas tudós szellemi örökségéhez.

A város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város szellemi óriások vállán áll, köztük a Nobel-díjas tudósén is, akinek szellemi örökségéből szabadságát és humánumát emelte ki. Dr. Botka László emlékeztetett arra, hogy a városiak annyira szerették a tudóst, amikor Szent- Györgyi Albert megkapta a Nobel -díjat, egész éjjel fáklyás felvonulás volt az otthona előtt. Ugyanakkor felidézte azt is, hogy mielőtt a Nobel-díjas tudós végleg elhagyni kényszerült az országot 1947-ben, kétszer is a saját bőrén érezte, hogy a vészkorszak idején dúló és a háború utáni diktatúra “nem szereti a szellemóriásokat.”

A polgármester végül azt mondta: ma is ki kell állnunk Szent-Györgyi Albert hite, az emberség és a szabadság mellett, akkor is, ha néha ellenszél fúj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik