Belföld

Sárgaság miatt perelnek a fővárosi taxisok

főtaxi (főtaxi)
főtaxi (főtaxi)

A kötelező színt nem tudják elfogadni a sofőrök, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a bevezetését.

Ötszáznál is több budapesti taxis állt össze és hozott létre pertársaságot, hogy bepereljék a fővárost. Céljuk, hogy mindenáron megakadályozzák a kötelező taxiszín bevezetését – írja a Népszabadság.

Mester Csaba, a taxisok ügyvédje hangsúlyozta, hogy nem egészében támadják meg a fővárosi önkormányzat taxirendeletét – erre nincs is okuk –, csupán annak kötelező, egységes sárga színre vonatkozó pontja ellen nyújtanak be keresetet. A jogi képviselő arra alapozza a beadványt, hogy a főváros az egyéni tulajdonhoz való jogot korlátozza az általa kötelezően előírt színezéssel. Ez egyébként a rendelkezési jogot is sérti – mondta.

A főváros – álláspontja szerint – valós közérdekkel nem tudja indokolni a taxisok felé az elvárásait. Mindezeken felül ideiglenes intézkedést is kérnek majd a bíróságtól, ami arra vonatkozna, hogy a per ideje alatt függesszék fel a fővárosi önkormányzat rendeletének egységes színre vonatkozó passzusát. Ezenfelül soronkívüliséget is kérnek majd a törvényszéken, ezt közérdekre, valamint arra hivatkozva teszik meg – tette hozzá az ügyvéd –, hogy a pertársaság igen nagy tagságú – olvasható a Népszabadságban.

Fotó: Kummer János

A fővárosi taxirendelet szerint 2014 augusztus végéig minden taxinak sárgának kell lennie. Az autók színváltása az éves droszthasználati engedélyek lejártával fokozatosan történik, új engedélyt már csak sárga taxik kaphatnak.

A műszaki előírások csak később lépnek életbe: azokra, akiknek a rendelet április 18-ai kihirdetésének napján volt engedélyük, 2014. január 15-éig nem vonatkoznak az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között legfeljebb 15 éves autóval is taxizhatnak. A rendeletben szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július elsejétől kell alkalmazni. Azok viszont, akiknek a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnek taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július elsejével kell alkalmazni azokra, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik