Belföld

Magyar Értékek Napja: megyénk is képviselte magát

Az együttműködés és a magyar értékek erejét bemutató rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, így számos látogató megfordult Győr-Moson-Sopron megye sátránál is.

Az egész napos program ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, ahol Halász János államtitkár úgy fogalmazott: a magyar értékek a mi értékeink, és ez így van már több mint ezer éve. A program egy széleskörű együttműködés erejét példázza. A rendezvény egyúttal a hungarikum és az erre vonatkozó jogszabály erejét is mutatja – mondta, és kiemelte: a hungarikummá válásnak a jogszabály alapján a helyi közösségek a kezdeményezői.

Az ünnepélyes megnyitó kedves és érdekes színfoltja volt, amikor is a megyék jelen lévő vezetői, képviselői – így Győr-Moson-Sopron megye képviseletében Kóczán Zoltán alelnök – elhelyezte kézjegyének lenyomatát egy 10X6 méteres Magyarország térképre, ezzel is kifejezve  a magyar értékek őrzésének, népszerűsítésének fontosságát. Erről a pillanatról minden vendég sorszámozott emlékkártyát is kapott.

Az eseményen több mint száz település huszonnégy sátorban, hatszáz fellépővel hívta fel a figyelmet egy-egy megye sajátosságaira. Győr- Moson-Sopron megye a pannonhalmi apátsági termékeket, a höveji csipkét, kékfestő-tárgyakat, kézi készítésű, különleges gyümölcskészítményeket, a rábaközi perecet és a rábaközi népviselet helyezte bemutatója
középpontjába. A kapuvári Alapfokú Művészetoktatási Iskola pedig – többek között – a Rábaköz táncaiból adott ízelítőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik