Belföld

A daganatos gyerekek pénzét keresik a NAV-on

Eltűnt százezer adózó 1 %-os felajánlása a NAV-nál - állítja a Daganatos.hu Alapítvány.

Az alapítvány rejtélyesnek nevezte, hogy kimaradt az 1%-os felajánlással érintett kedvezményezettek listájáról, miközben augusztusban még szerepelt rajta. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt három évben listavezető volt, évente több mint százezren támogatták, és idén is feltehetően sokan álltak céljai, tevékenysége mellé.

A NAV szeptember 13-i “a magánszemélyek által érvényesen megjelölt, legalább 100,- Ft SZJA 1%-os felajánlással érintett kedvezményezettekről” című közleményében nem szerepelt a listán a Daganatos.hu Alapítvány, noha minden törvényi feltételnek megfelelt, amit bizonyít az is, hogy az  “1%-os felajánlásból kizárt szervezetek” listáján sem volt.

A Daganatos.hu Alapítvány ezek alapján három eshetőséget vett számításba:  

1. nem ajánlottak nekik 100,- Ft-ot sem,
2. mind elvesztek a támogatói által kitöltött nyilatkozatok
3. súlyos hibát követett el a NAV.

Az alapítvány tudatta, hogy kérése ellenére az üggyel kapcsolatban nem adott tájékoztatást a NAV, amely így több törvényi kötelezettségének sem tett eleget. Az adóhatóság nem csak az alapítvány által támogatott “több száz daganatos és leukémiás gyermektől veszi el a biztosabb gyógyulás lehetőségét”, de legalább százezer adózót is megtévesztett. Ők az áprilisban közzétett lista alapján ajánlották fel adójuk 1%-át, amit most még csak “potenciális” felajánlásként sem vesz számításba – írta a Daganatos.hu Alapítvány.

Az alapítvány honlapján az olvasható, hogy az 1 százalékos felajánlásoknak, és az adományozó cégeknek köszönhetően már nemcsak a daganatos, leukémiás betegséggel küzdő kicsiken és családjukon segítenek, hanem olyan kutatásokat és fejlesztéseket is finanszíroznak, “melyek a daganatos, leukémiás betegségek korai felismerését, megelőzését, illetve hatékony kezelését tűzték ki célul”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik