Belföld

Minden fehérvári díszterme

Diszterematadas(960x640).jpg (Díszteremátadás)
Diszterematadas(960x640).jpg (Díszteremátadás)

„A városháza minden fehérvári háza, díszterme mindenki terme” – mondta a város polgármestere a városháza dísztermének átadásakor.

A török kiűzésétől, 1688-tól datálható a székesfehérvári városháza története – kezdte beszédét Csurgay Horváth József, az Emlékbizottság elnöke, levéltáros, aki a városházi díszterem átadásakor elmondta az épületegység történetét. Csurgay beszélt sikeres és kisiklott tervekről, folyamatos átalakításokról, hódolásokról, hódoltságokról. Az Emlékbizottság elnöke levéltárosi precizitással járta végig képzeletben a városháza történetét, és tett képet hallgatósága elé a város döntéshozó épületének múltjáról.

A díszterem teljes körű felújításon esett át a nyár során, méghozzá az 1937-es állapotot idézve „U” alakban elrendezett széksorokkal. Ezzel is jelezni kívánták a felújítók, hogy a díszterem nem pusztán a város döntéseinek előkészítésére, szavazására alkalmas terület, hanem Székesfehérvár polgárainak nyújt találkozási lehetőséget.

Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott az átadáson minden politikai irányzatnak, hogy átérezték annak súlyát, hogy ez a terem nem csak a testület terme, hanem Székesfehérvár díszterme.

A felújított díszterem átadásának hangulatát emelte a Hermann László Kamarazenekar koncertje, amely Vivaldi, Mozart és Liszt műveket adott elő, miközben Cser-Palkovics András polgármester kérte a fehérváriakat, hogy ne azért, mert a városnak nincsen pénze, hanem azért, hogy megmutassuk, képesek vagyunk összefogni, gyűjtsünk arra, hogy a Szent Korona két hiteles másolatának egyike maradhasson örökre Székesfehérváron, amíg az eredeti nem jön haza! Székesfehérvár a nemzet koronázó székesfővárosa, amely immár zarándokhely, mint a középkor alkonyán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik