Belföld

Új darabok a Szegedi Balett repertoárjában

A programfrissítés mellett a társulat is új tagokkal bővült - jelentette be Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője.

November 8-án láthatja először a közönség a Rítus című produkciót, amelynek két felvonásában különböző hangulatban mutatkoznak meg napjaink rituáléi. Ezen a napon emlékeznek meg egyébként a társulatalapító Imre Zoltán születésének hetvenedik évfordulójáról is.

Emellett készülnek egy Balett-terem projektre is, amelyben, rövid etűdökben a táncosok koreografálnak, valamint nemzetközi mestereket is meghívnak, hogy a fiatalokkal összefogva alkossanak. A tavasz újabb meglepetése lesz Maurice Ravel Daphnis és Chloe című táncjátéka, amelyet márciusban mutatnak be először a Szegedi Nagyszínházban. Ezzel párhuzamosan Igor Stravinsky Tavaszi áldozatát is feldolgozzák.

Az előző évadban több produkciót is nagy sikerrel játszott a 14 táncossal dolgozó társulat. A 43 szegedi előadásból 3 Carmina Burana, 10 Stabat Mater, 3 Testek filozófiája és 27 A diótörő volt. Utóbbi egyébként nagy sikert aratott, és a csongrádi megyeszékhely mellett az ország több pontján is vendégszerepelt és szerepel a jövőben is. A decemberi időszakban például a Művészetek Palotájában elevenedik meg Csajkovszkij balettje. Az előző évadban a társulat 44 helyszínen vendégszerepelt.

Idén lekerült a repertoárról a 16 éve játszott és több mint száz előadást megélt Homo Ludens. A társulat legtöbbet játszott és legsikeresebb produkciója a 2001-ben készült Carmina Burana, amelyből már 220 előadást láthatott a közönség.

Az új évad új táncosokat is hozott: Bujdosó Anna, Takács Zsófia és Hegedűs Tamás érkezett az együttesbe. Távozott Szarvas Krisztina, Tóth Andrea, Fehér Laura és Tarnavölgyi Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik