Belföld

Mesterházy: Orbán megbukott, változás kell

mesterhazy(960x640).jpg (mesterházy)
mesterhazy(960x640).jpg (mesterházy)

Mesterházy Attila szerint a gyermekek, a fiatalok és a nők, valamint a kis- és középvállalkozások, a munkavállalók és a nyugdíjasok egyaránt jobban járnak majd 2014-től, amennyiben a szocialista párt kerül kormányra. Az MSZP elnöke Miskolcon, a városi sportcsarnokban pénteken tartott nagygyűlésen úgy fogalmazott: az Orbán kormány megbukott, változás, váltás kell.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy az MSZP igazságos, szabad, biztonságos országot ígér az állampolgároknak, olyat, amelyben jobban élnek, mint most. Kormányra kerülésük esetén arra törekednek majd, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, bölcsődei és óvodafejlesztési programot indítanak, a kis- és középvállalkozásoknak kiemelt segítséget nyújtanak, a nyugdíjasoknak garantált ellátást, nyugdíjprémiumot, a fiataloknak tandíjmentes tanulást.

Mesterházy Attila a több mint négyezer összegyűlt előtt az ellenzékkel való leszámolási kísérlet részének nevezte, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) volt főigazgatója, Kárpáti Zsuzsa ellen hűtlen kezelés miatt eljárást indítottak. Az MSZP a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi azért, hogy szolgáltassanak elégtételt annak a személynek, akinek jogtalan hátrányt okoznak, illetve aki ellen büntető eljárást indítanak valótlan tényállás alapján.

Javaslatuk szerint, ha bebizonyosodik, hogy politikai érdekből, károkozási céllal, jogtalanul indul eljárás bármely magyar állampolgár ellen, akkor ezért az elkövetőnek a törvény előtt kell felelnie. Büntetési tételként az MSZP javaslata szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztés jöhet szóba – tette hozzá.

Az MSZP, ha lehetősége lesz rá, igazságot fog szolgáltatni mindenkinek, akit az Orbán-kormány megalázott, megfélemlített, vagy kisemmizett, leszámolás helyett igazságos elszámoltatás lesz – mondta a pártelnök.

Mesterházy Attila arról is szólt, hogy a rezsicsökkentés terén igazságosabb és fenntarthatóbb megoldást tartanának kívánatosnak, nem adnának támogatást a leggazdagabbaknak, de nagyobb mértékben segítenék a szegényeket. Többkulcsos személyi jövedelemadót vezetnének be, ezzel a kiskeresetűek jobban járnának.

A nagygyűlésen bemutatták azt a hét jelöltet, akit Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyéni országgyűlési körzeteiben képviselőjelöltként indítani kívánnak a jövő évi választáson az MSZP és az Együtt–PM Szövetség színeiben, támogatásával.

Fidesz: Mesterházy hazudik

A Fidesz szerint “a bukott baloldal semmit nem tanult a múlt hibáiból. Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc egykori beosztottja, Bajnai szövetségese” pénteken “hazudott a kiskeresetűeknek, hazudott a vállalkozóknak, hazudott a nyugdíjasoknak”.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök “sok más hazugság mellett” azt mondta, hogy a szocialisták nyolc éve alatt a nyugdíjasok mindig jobban jártak. “Ezzel szemben az igazság az, hogy Mesterházy 2009-ben megszavazta, hogy elvegyenek egy havi nyugdíjat tőlük” – írták.

Hazudott a kiskeresetűeknek is, mert “a szocialisták kormányzása idején az ő terheiket is folyamatosan növelték: háromszorosára emelték a gáz árát, kétszeresére emelték a villany árát, megvonták a családi adókedvezményt, nem tették ingyenessé a tankönyveket a szegény családok számára” – áll a közleményben.

A Fidesz szerint Mesterházy hazudott a vállalkozóknak is, mert a szocialista kormányok az ő adóterheiket is növelték. Az Orbán-kormány ezzel szemben – sok más vállalkozásbarát intézkedése mellett – felére csökkentette a társasági adót – tették hozzá.

“A baloldal alkalmatlansága miatt 2010-re Magyarország az összeomlás szélére került. Mesterházy ugyanolyan, mint Gyurcsány: hazugsággal készül a választásokra. Ahogy szövetségese, Bajnai Gordon sem, úgy Mesterházy Attila sem tanult a múlt hibáiból” – fogalmaztak a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik