Belföld

Kulisszák mögött kalandozva

A Győri Nemzeti Színház nyílt napja ezúttal is óriási sikert aratott.

Idén negyedik alkalommal nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit a győri teátrum, hogy a nyílt nap során az épület minden kis szegletébe bepillanthassanak az érdeklődők. Csütörtökön kulisszajárással kezdődtek a programok, a látogatók több turnusban indultak el, hogy a pincétől a padlásig körsétán vegyék szemügyre a sokszor labirintusra emlékeztető létesítményt. „Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva nem is volt kérdés, hogy idén is így indítjuk az évadot. Ezáltal ugyanis közelebb kerülhetünk a közönséghez, az érdeklődők megláthatják milyen kemény munka folyik a falakon belül, mi pedig megtudhatjuk a jegy- és bérletvásárlóktól azt, hogy például az elmúlt időszakban melyik volt a kedvenc darabjuk, vagy mit látnának szívesen viszont a színpadon. Természetesen nem titok, hogy ez egy jó promóció is, reméljük még többen erősítik majd a visszajáró vendégek táborát” – nyilatkozta a Győr24-nek Forgács Péter, a teátrum igazgatója.

Még a különböző szinteken fel-alá járkáltak és ámultak a vendégek, addig a Nagyszínpadon balettgyakorlat zajlott, a Győri Balett ugyanis kezdetektől fogva társrendezője a nyílt napnak. Kiss János portálunknak az élményeiről mesélt. „Nagyon érdekes, mert ilyenkor ezer féle kérdést fogalmaznak meg a nézők. Például gyakran érdeklődnek arról, hogy a művészeinknek naponta ennyit kell-e gyakorolniuk, mint amit ebben a bő egy órában prezentálnak. Én pedig nevetve válaszolom, hogy igen. Olykor számunkra is megdöbbentő, hogy a kedves nézőinknek még csak elképzelésük sincs arról, hogy egy-egy sikeres produkció mögött több hónapos felkészülés áll. De éppen ezért különleges a nyílt nap” – fogalmazott a Győri Balett igazgatója.

Az egyik leglátványosabb momentum 2013-ban a színpadtechnikai bemutató volt, ahol a látogatók maguk is kipróbálhatták a távirányítós lovakat, de akadt olyan is, aki egy kifeszített kötél segítségével magasból is szemügyre vehette a nézőteret. A bátor jelentkezők az élményen túl ajándékkal is gazdagodtak.

Délután aztán dedikálással folytatódott a program, a színház bejáratánál kis asztaloknál várták a művészek, hogy egy-egy autogrammal meglepjék rajongóikat, és persze a fotózkodás sem maradhatott el. Közben alig néhány méterrel a színészektől Forgács Péter pörköltet, míg Kiss János fröccsöt osztott a sorban állóknak, a térre felállított kis színpadon, Máté Richárd közreműködésével pedig elindult a kvízjáték, értékes nyereményekért cserébe.

Arra a bizonyos „i”-re a pontot az esti gála tette fel, az idén legnagyobb durranásnak ígérkező Sakk című musical koncertszerű előadása a vártaknak megfelelően óriási sikert aratott. De ez talán nem is kérdés, ha a győri teátrumról van szó…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik