Belföld

Miniacélművé kell válnia a Dunaferrnek

dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)
dunaferr(960x640)(2).jpg (dunaferr)

Át kell alakulnia a Dunaferrnek gyáróriásból, kisebb és rugalmasabb szervezetté, ha életben akar maradni - írja külföldi példák alapján a Világgazdaság.

Ezek a bizonyos külföldi minták is azt mutatják, hogy a gazdasági válságot csak azok a vállalatok vészelték át, és tudtak sikeresek maradni, akik még idejében csökkentették költségeiket és csak a fő profiljukra koncentráltak– írja a Világgazdaság.

Az USA-ban az úgynevezett mini millek nyereséggel működtek akkor is, amikor a nagy cégek sorra becsődöltek. Az acélszakma átstruktúrálódása idején, 1998 és 2003 között, közel 35 ezerrel (18 százalékkal) esett az amerikai acéliparban dolgozók száma, míg 1987-ben 63, 2011-ben már csak 25 nagyolvasztó működött az USA-ban. Azonban ahogy a munkaórák száma csökkent, úgy nőtt az iparág teljesítőképessége is.

A súlyosan veszteséges ISD Dunaferrt – amelyet a kormány szeretne megvásárolni– szintén a mini millé való átalakítás útján indította el a menedzsment.

A Világgazdaság.hu rámutat,hogy a szerb állam is kivásárolta a múlt év elején a kivonuló U.S. Steelt a veszteséges Železara Smederevóból, hogy ne kelljen 5300 főt az utcára küldeni. Azonban félő, hogy ezekkel a beavatkozásokkal csak elodázzák a problémát, és kérdés az is, hogy átalakítások nélkül mi lesz az 1913-ban alapított gyár sorsa.

A szlovák kormány pedig fejlesztési támogatásokkal operál, cserébe az U.S Steel fenntartja a termelést, a dolgozók közül pedig nem bocsát el senkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik