Belföld
dunaferr(960x640)(1).jpg (dunaferr)

Miniacélművé kell válnia a Dunaferrnek

Buthy Lilla

2013. 09. 12. 12:01

Át kell alakulnia a Dunaferrnek gyáróriásból, kisebb és rugalmasabb szervezetté, ha életben akar maradni - írja külföldi példák alapján a Világgazdaság.

Ezek a bizonyos külföldi minták is azt mutatják, hogy a gazdasági válságot csak azok a vállalatok vészelték át, és tudtak sikeresek maradni, akik még idejében csökkentették költségeiket és csak a fő profiljukra koncentráltak– írja a Világgazdaság.

Az USA-ban az úgynevezett mini millek nyereséggel működtek akkor is, amikor a nagy cégek sorra becsődöltek. Az acélszakma átstruktúrálódása idején, 1998 és 2003 között, közel 35 ezerrel (18 százalékkal) esett az amerikai acéliparban dolgozók száma, míg 1987-ben 63, 2011-ben már csak 25 nagyolvasztó működött az USA-ban. Azonban ahogy a munkaórák száma csökkent, úgy nőtt az iparág teljesítőképessége is.

A súlyosan veszteséges ISD Dunaferrt – amelyet a kormány szeretne megvásárolni– szintén a mini millé való átalakítás útján indította el a menedzsment.

A Világgazdaság.hu rámutat,hogy a szerb állam is kivásárolta a múlt év elején a kivonuló U.S. Steelt a veszteséges Železara Smederevóból, hogy ne kelljen 5300 főt az utcára küldeni. Azonban félő, hogy ezekkel a beavatkozásokkal csak elodázzák a problémát, és kérdés az is, hogy átalakítások nélkül mi lesz az 1913-ban alapított gyár sorsa.

A szlovák kormány pedig fejlesztési támogatásokkal operál, cserébe az U.S Steel fenntartja a termelést, a dolgozók közül pedig nem bocsát el senkit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.