Belföld

Kiállítás nyílik a szegedi önkormányzat képzőművészeti gyűjteményéből

24.hu
24.hu

2013. 09. 12. 09:32

A szegedi önkormányzat gyűjteménye nem tudatos válogatás alapján jött létre, vásárlások, ajándékozások nyomán bővült több száz darabosra az elmúlt évtizedek során. A festmények, grafikák egy része a hétköznapokon hivatalok, irodák, intézmények falát díszíti, más alkotásokat raktárakban őriznek.

A közönség elől általában rejtve maradó darabjaiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában. A gyűjteményben és a kiállításra beválogatott mintegy száz alkotás között is jelentős súllyal szerepelnek az elmúlt évszázad szegedi festői. Az október közepéig látható tárlaton a közönség így találkozhat többek között Nyilasy Sándor, Dinnyés Ferenc, Vinkler László, Zoltánfy István vagy Hemmert János életművének néhány meghatározó festményével.
Hagyomány, hogy a város vásárol néhány alkotást a Nyári Tárlat, illetve a Táblaképfestészeti Biennále anyagából. Így a kiállításon megjelenik a magyar festészet elmúlt három-négy évtizedét jellemző művészek közül néhány – Bálint Endre, Kokas Ignác, Tenk László – munkája is.

Az önkormányzat képzőművészeti mecenatúrájának fontos eleme a Szegedi Művésztelep megszervezése immár tizennyolc éve. Az induláskor a grafikát előtérbe helyező, majd az évek során műfajilag sokszínűvé váló művésztelep vendégei rendszeresen a városnak ajándékoznak néhány alkotást. A kiállításon ezek közül bemutatják többek között Bukta Imre és Eperjesi Ágnes munkáit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.