Belföld

Elhelyezték a NATO-radar kupoláját Medinán

medina (nato-radar, )
medina (nato-radar, )

A 18 méter átmérőjű, másfél tonnás csonkagömböt délután öt órára sikerült ráemelni daruval a 28 méter magas toronyra.

Beemelték a harmadik 3D-s radar radomját Medinán, az MH 54. Veszprém Radarezred Réskitöltő Radarszázadának bázisán szeptember 11-én, szerda délután.

A húsz percig tartó munkát az erős szél hátráltatta, a műveletet végző cég munkatársai délelőtt kilenc órától vártak az alkalmas időjárásra.

Az ország légterét ellenőrző radarrendszer harmadik, most épülő állomásán a bánkúti és a békéscsabai radartól eltérően a torony melletti állványzaton szerelték össze, majd egészben helyezték el a 116 darab öt- és hatszögű elemből álló csonkagömböt, a radomot.

A panelek felületét úgy alakították ki, hogy minimális veszteséget okozzon a kisugárzott és vett jelek nagyságára. A gömb a villámcsapások okozta túlfeszültségtől és akár 240 kilométeres erősségű széltől is megóvja a műszaki berendezéseket.

Kovács Attila alezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatalának osztályvezetője a helyszínen az MTI-nek elmondta: a radom elhelyezése után az olasz Selex ES cég szakemberei telepítik a radart.

A beruházást 2012 októberében kezdte el a honvédelmi tárca, a torony vasbetonszerkezete decemberre készült el. A csonkagömböt eredetileg áprilisban tervezték elhelyezni az építményen, de a minisztérium akkor arról tájékoztatott, hogy a szállító cég késése csúszást okozott. Kovács Attila ezzel kapcsolatban elmondta: a halasztás miatt nem módosítják az átadás 2014. január 31-ei határidejét, a medinai radart próbaüzem után a jövő év tavaszán, nyarán hadrendbe állítják.
A HM szerdai közleménye szerint az 1 milliárd 50 millió forintos beruházás költségének 94 százalékát a NATO állja, és további 19 évig a működési költségekhez is hozzájárul.

A minisztérium arra is kitért, hogy a radarállomás medinai helyszíne a NATO-igényeket maradéktalanul kielégíti. Medina mellett két, már meglévő, réskitöltő radarszázad, valamint a békéscsabai és bánkúti 3D-s radar biztosítja az ország légterének védelmét.

Az új 3D-s lokátor hatótávolsága lényegesen nagyobb, mint a korábbi technológiáé, és sokkal olcsóban is üzemeltethető – írta a HM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik