Belföld

Traktormaffia: kifizették a 4 és fél milliós nyomravezetőit

Nemcsak 2, hanem 19 szuperdrága mezőgazgdasági gépet hoztak tolvajok Ausztriából Magyarországra.

Pár hete olvashattak a Győr24-en azokról az Ausztriában ellopott traktorokról, melyekért 15 ezer eurót ajánlott fel gazdájuk a nyomravezetőnek. A gépek később előkerültek, ám mint kiderült, nem ez volt az első eset.  A Kisalföld cikke szerint az elmúlt egy év alatt összesen 19 traktort loptak el az osztrák gazdáktól, ebből az említett két jármű került csak elő.

Nyomkövetővel a tolvajok ellen

Az osztrák hatóságok szerint magyar és román bünözői csoportok állhatnak a lopások mögött, akik korábban Európa más országában is elkövettek hasonló bűncselekményeket. Az elmúlt egy évben pedig láthatóan a szomszédos, osztrák Burgenland tartomány volt a célpontjuk.

A rendőrség és a Burgenlandi Agrárkamara megelégelték, hogy havonta tűnnek el a traktorok, ezért összefogtak a bűnbanda ellen. Egy biztonságtechnikai cég hozzájárulásával riasztó és nyomkövető berendezéseket szerelnek a járgányokra. Ez 720 eurós költséget jelent járművenként, ám ez szinte semmi ahhoz a kárhoz képest, melyet az eltűnt gépek jelentenek. A meglopott gazdákat összesen az elmúlt egy év alatt ugyanis egymillió euróval károsították meg – írja a Kisalföld.

A hatóságok szerint nem véletlen, hogy a gépeket határközeli telepekről lopták el, hiszen innen már könnyen áthozhatják őket a zöldhatáron Magyarországra. Az összefogástól és a technikai háttértől erre a problémára várnak megoldást a gazdák és a rendőrség.

Megkapta a nyomravezető a 4 és fél milliót

A cikk szerint a két megtalált traktorért az osztrák gazda kifizette a nyomravezetői díjat. Érdekesség, hogy egyik barátja is áldozatul esett a tolvajbandának, de traktorait megtalálták. A gazda nem fizetett jutalmat, ezért pár nappal később felhívták,  megfenyegették, hogy fizessen, különben ismét ellopják a járműveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik