Belföld

Tolerancia Nap Szegeden

A romák elfogadásának az egymás megismerésének és a tolerancia jegyében találkoztak gyerekek, roma vezetők és rendőrők.

Mi jut eszébe egy gyereknek a toleranciáról? Többek közt egy ló. Vágyaikat és jövőképüket is lerajzolták a gyerekek azon a Tolerancia Napon, amelyet szerdán Szegeden tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRF) és roma szervezetek együttműködésével. Délelőtt a Széchenyi teret a Városháza előtt mintegy ötven gyerek, a CSMRFK bűn-és beleset megelőzési szakemberei és a szegedi kapitányság egyenruhásai foglalták el.

Toronykőy Márta bűnmegelőzési osztályvezető a Szeged24-nek elmondta, a Szegedi Cigány Önkormányzat és Roma Tanodája kereste meg a Tolerancia Nap ötletével őket, amelyhez a rendőrség örömmel csatlakozott.

Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy az iskolakezdéssel kapcsolatban számos veszély leselkedik a gyerekekre, és ezt a napot összekötötték azzal, hogy a rendőrség munkatársai bűn- és baleset megelőzési ismereteket adtak  át a gyerekeknek. Így az iskolások, akik között vegyesen voltak romák és nem romák is, az egyenruhások által épített pályán próbálhatták meg, ki milyen ügyes. Ezen kívül KRESZ és áldozatvédelmi totót is kitölthettek. Sajnos az időjárás miatt az aszfaltrajzverseny elmaradt, de a gyerekek papírlapokra lerajzolták jövőképüket is. Ezen kívül egy óriási táblán tolerancia nyilatkozatot írtak alá, amely az esélyegyenlőségről szólt. Az eseményen kiállították a Roma Tanoda életéről szóló fotókat is.

A Szegedi Cigány Önkormányzat vezetője megkeresésére a Szeged24-nek elmondta, három éve fogalmazódott meg a tanoda gondolata, amely mára ért be. Ez pedig nem más, mit az a tapasztalat, hogy a tanodás gyerekekben, akik szintén részt vettek a Tolerancia Napon megszűnt az a korábbi érzés, hogy mások, mint a nem roma gyerekek. A gyerekek a Tolerancia Nap nyilatkozatában többek közt azt írták alá, hogy elkötelezik maguk egymás elfogadására.

A Tolerancia Nap nem csupán a gyerekeknek szólt, délután egy nem sajtónyilvános konferenciát is tartottak, ahol roma vezetők és a rendőrség szakemberei tartottak előadásokat a közös megismerés jegyében a romák történelméről, életéről és helyzetéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik