Belföld
Halász (halász, csónak, tenger, )

Búcsú a hekktől – A kis halászok pártjára áll az EU

Buthy Lilla

2013. 09. 11. 10:28

A cél, hogy 2020-ra regenerálódjon az unió halállománya.

Az EU a 2014-2020 közötti időszakban nagy hangsúlyt fektet az unión belüli édesvízi halászat, haltermelés fellendítésére. Magyarországon a haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi halmennyiséget fokozatosan 30 ezer tonnára kívánják emelni-írja a Piac&Profit.

Egy uniós átlagpolgár fejenként évi 23 kilogramm halat fogyaszt el, ennek a mennyiségnek a felét Európán kívüli országokból fedezi. Ezen szeretne az unió változtatni. Magyarország jelenleg is előkelő pozícióban van, a legnagyobb édesvízi haltermelők közé tartozik. Ugyanakkor az uniós forrásokkal és új technológiák alkalmazásával intenzívebb és minőségibb haltermelést érhetnénk el.

Halfogyasztásban viszont csak a sor végén kullogunk, az évi átlag fejadag négy kiló körül van.A legnépszerűbb hal, a ponty mellett igyekeznek más halakat is népszerűsíteni. A halgazaságok a választék bővítésre fókuszálnak: Pisztráng, tokhal, de sok helyen már az afrikai törpeharcsa és a barramundi termelésre is átálltak.

Az orvhalászatot is vissza kell fogni, amit a szeptember elsején hatályba lépő új halgazdálkodást szabályozó törvény lehetővé is tesz. Kiemelt figyelmet kap majd a Balaton, ahol a halhiány miatt túlsúlyba kerültek a tengeri halak, legfőképp az argentin hekk. Sokan pedig feketén kínálják  a tóparti éttermeknek az értékes süllőt vagy fogast.

Mostantól akár két év börtönt is kaphat a zavarosban halászó bűnöző- mondta a Piac&Profitnak Bardócz Tamás,a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.