Belföld

Búcsú a hekktől – A kis halászok pártjára áll az EU

Halasz(210x140)(1).jpg (halász, csónak, tenger, )
Halasz(210x140)(1).jpg (halász, csónak, tenger, )

A cél, hogy 2020-ra regenerálódjon az unió halállománya.

Az EU a 2014-2020 közötti időszakban nagy hangsúlyt fektet az unión belüli édesvízi halászat, haltermelés fellendítésére. Magyarországon a haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi halmennyiséget fokozatosan 30 ezer tonnára kívánják emelni-írja a Piac&Profit.

Egy uniós átlagpolgár fejenként évi 23 kilogramm halat fogyaszt el, ennek a mennyiségnek a felét Európán kívüli országokból fedezi. Ezen szeretne az unió változtatni. Magyarország jelenleg is előkelő pozícióban van, a legnagyobb édesvízi haltermelők közé tartozik. Ugyanakkor az uniós forrásokkal és új technológiák alkalmazásával intenzívebb és minőségibb haltermelést érhetnénk el.

Halfogyasztásban viszont csak a sor végén kullogunk, az évi átlag fejadag négy kiló körül van.A legnépszerűbb hal, a ponty mellett igyekeznek más halakat is népszerűsíteni. A halgazaságok a választék bővítésre fókuszálnak: Pisztráng, tokhal, de sok helyen már az afrikai törpeharcsa és a barramundi termelésre is átálltak.

Az orvhalászatot is vissza kell fogni, amit a szeptember elsején hatályba lépő új halgazdálkodást szabályozó törvény lehetővé is tesz. Kiemelt figyelmet kap majd a Balaton, ahol a halhiány miatt túlsúlyba kerültek a tengeri halak, legfőképp az argentin hekk. Sokan pedig feketén kínálják  a tóparti éttermeknek az értékes süllőt vagy fogast.

Mostantól akár két év börtönt is kaphat a zavarosban halászó bűnöző- mondta a Piac&Profitnak Bardócz Tamás,a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik