Belföld

A balosokat is megosztja saját megállapodásuk?

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az MSZP és az Együtt-PM szimpatizánsai sem lelkesednek a két párt megállapodásért. A szocialisták ráadásul az Együtt szavazóit szívják el.

Mint beszámoltunk róla, az MSZP és az Együtt-PM szövetség abban egyezett meg, hogy külön listán indulnak a választáson, nem neveznek meg miniszterelnök-jelöltet, de a 106 egyéni választókerületben közösen indulnak.

A Nézőpont adatai szerint a szocialista szavazókat megosztja az egyezség: 36 százalékuk szerint kedvez, 34 százalékuk szerint viszont nem kedvez az ellenzék választási esélyeinek. Optimistább az Együtt-PM tábora, amelynek fele elkötelezett a megállapodás mellett, ugyanakkor körükben is 32 százalék a pesszimisták aránya.

42 százalék nem is hallott róla

A megállapodás híre ugyan pozitív fordulat a 11 hónapig húzódó civakodás után, ám a megkérdezettek 42 százaléka nem értesült róla, és a két párt táborában is várat magára az együttműködés magyarázata, annak kommunikációja egyelőre sikertelen – olvasható a Nézőpont elemzésében. Ebből kiderült az is, hogy az Együtt-PM szimpatizánsainak 35, az MSZP-szavazóknak pedig mindössze 22 százaléka tudja pontosan, hogy a két párt külön listával és koordinált jelöltállítással méreti meg magát a 2014-es választáson.

A Nézőpont felmérése alapján a Fidesz-KDNP továbbra is jelentős előnnyel vezeti a népszerűségi listát. A választásra jogosultak 33 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal, 12 százalék a szocialistákkal, 11 százalék a Jobbikkal, 5 százalék az Együtt-PM-mel, 4 százalék az LMP-vel, 2 pedig Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával.

Fidesz, MSZP, Jobbik

Egy most vasárnap tartott választáson a felnőtt lakosság 60 százaléka vett volna részt, a leadott voksok 40 százalékát pedig a Fidesz-KDNP szerezte volna meg, 12 százalék jutott volna a szocialistáknak, 11 százalék a Jobbiknak, 7 százalék Bajnai Gordon pártjának, 4 százalék az LMP-nek.

Az intézet ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormánypártok háromszoros előnye, a Jobbik helyzete és az LMP parlamenti küszöb környéki támogatottsága sem változott, addig az MSZP 3 százalékpontot erősödött az Együtt-PM kárára a múlt hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik